FOCUS Şedinţă de Guvern pentru restructurarea agenţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOCUS Şedinţă de Guvern pentru restructurarea agenţiilor
FOCUS Şedinţă de Guvern pentru restructurarea agenţiilor

Restructurarea aparatului guvernamental şi aprobarea ghidului-cadru pentru elaborarea standardelor minime de calitate şi cost pentru serviciile publice descentralizate sunt principalele subiecte aflate pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri.

Citiţi şi:
Emil Boc: Avem şoferi care câştigă 4.100 RON. Situaţia trebuie remediată

Băsescu: "Întârzierea reducerii aparatului de stat înseamnă costuri"

  • Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, urmează să prezinte şi o strategie de promovare şi vânzare a produselor româneşti, a anunţat premierul Emil Boc, remarcând că evaziunea fiscală cu fructe şi legume a devenit "un sport la modă".


Premierul Emil Boc a discutat la începutul acestei luni cu reprezentanţii fiecărui minister în parte, cărora le-a fixat termenul de 14 august pentru reformarea agenţiilor din subordine. Guvernul a stabilit ca unele să fie desfiinţate, altele să treacă în structura ministerelor sau să fie comasate, iar în cele care vor funcţiona în continuare să fie operate reduceri de salarii sau de personal, în funcţie de specific.

De asemenea, miniştrii de resort vor trebui să prezinte proiectele privind descentralizarea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Ilie Sârbu: Agenţia Domeniilor Statului nu se desfiinţează

  • Premierul Emil Boc a declarat miercuri că în comune cu o populaţie asemănătoare primăriile au fie 7-8 persoane în aparatul propriu, fie 30-40: "Vom stabili standardul de cost pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în raport cu populaţia pe care o are. Asta înseamnă că vom evita aceste cheltuieli abuzive ale banului public care astăzi există la nivel local"


Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea, a spus că, din punctul său de vedere nu ar trebui să se discute despre disponibilizări de personal: "E nevoie să stabilim de câţi oameni este nevoie pentru ca o primărie sau un CJ să funcţioneze, dar nu cred că trebuie să discutăm despre concedieri în administraţie".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că nu a fost invitat la întâlnirea de la Guvern. Referitor la problemele pe care şi le-ar dori rezolvate, Mazăre s-a plâns de faptul că încă nu s-a reintrodus sistemul de plată cu bilete la ordin emise de autorităţile locale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat pentru NewsIn că "susţin în totalitate afirmaţia premierului Emil Boc, restructurarea ar trebui să se facă nu doar la nivelul ministerelor, ci şi al administraţiei locale.Cred că ar trebui să existe scheme de angajare optime la primării, care să ia în calcul mai multe criterii, inclusiv populaţia şi suprafaţa sau gradul de complexitate. Ar mai trebui stabilite standarde de cost pentru servicii, care ar  rezolva problema la primării şi la consilii judeţene".

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a precizat că discuţia cu liderii coaliţiei se va axa pe tema descentralizării administraţiei publice şi mai puţin pe restructurare. Primarul a susţinut însă, pentru NewsIn, că România are "cel mai mare număr de funcţionari publici / cap de locuitor din Europa" şi că trebuie luate măsuri de reducere a acestora.

Primarul oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a spus că este de acord cu restructurarea administraţiei publice locale, însă rămâne de discutat felul în care se va face acest lucru. Primarul din Piatra-Neamţ a spus că majoritatea va decide modul în care se va face această restructurare şi eficientizare a administraţiilor locale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite