FMI: 20 miliarde euro, pachetul de finanţare externă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Potrivit şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, prima rata din împrumutul pe care Fondul Monetar Internaţional îl va acorda României va fi de circa cinci miliarde euro şi va fi acordată în câteva săptămâni. "Va dura probabil câteva săptămâni până la aprobarea acordului, iar primii bani vor fi trimişi imediat după aprobare. Prima rată de la FMI va fi de circa cinci miliarde euro", a spus Franks.

Din cele aproape 20 de miliarde de euro, FMI va acorda 12,9 miliarde, 5 miliarde vor veni de la Uniunea Europeană şi 1 - 1,5 miliarde de la Banca Mondială. În plus, va exista o finanţare de până la un miliard de euro de la alte organizaţii europene.

BERD va suplimenta finanţarea

"Am finalizat cu succes negocierile pentru un pachet de finanţare multilateral, în valoare de aproximativ 20 miliarde euro. Vom trimite scrisoarea de intenţie la Washington, unde trebuie aprobată de către boardul executiv al FMI, pentru a putea apoi implementa programul", a declarat astăzi Franks.

"În plus, BERD anticipează să suplimenteze finanţările în următorii doi ani cu 500 milioane euro",  a spus Franks.

"Am stabilit, împreună cu autorităţile, că pachetul pe doi ani este cel mai potrivit pentru România, deoarece condiţiile din economia la nivel mondial vor mai persista, iar efectele asupra României vor dura, de asemenea", a adăugat el.

"România va contracta finanţare externă, dar este crucial ca inflaţia să revină în intervalul ţintit de BNR până la sfâşitul lui 2009 şi să se menţină apoi la un nivel sustenabil. Cred că acest obiectiv este tangibil pentru BNR", a explicat Franks.

3,5%, ţintă de inflaţie


Ţinta de inflaţia  fixată pentru acest an de BNR este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

"Aveţi norocul să aveţi în acest moment un sector bancar care este destul de sănătos şi bine capitalizat, adică are suficiente lichidităţi. Este un avantaj cheie de care beneficiază România pentru rezolvarea problemelor economice. Totuşi, este foarte important să luaţi măsuri în acest moment pentru a fi siguri că sistemul bancar român rămâne solid şi pentru a ajuta băncile să-şi reia activitatea de creditare, pe măsură ce economia începe să-şi revină", a spus Franks.

FMI vrea angajamente scrise de la bănci


FMI speră să obţină de la băncile-mamă cu subsidiare în România angajamente scrise că acestea nu îşi vor retrage finanţările, a precizat şeful misiunii FMI în România.

"Ne vom întâlni mâine la Viena cu reprezentanţii băncilor-mamă şi cred că va fi un dialog deschis, dar sper să obţinem şi angajamente scrise de la grupurile bancare, că nu îşi vor diminua expunerile în România", a spus Franks.

Întrebat dacă angajamentele vor include şi condiţii legate de rezervele minime obligatorii constituite de bănci, reprezentantul FMI a spus că instituţia va solicita "menţinerea finanţărilor deja acordate, între acestea pot fi şi rezervele minime".

Franks a adăugat că FMI a solicitat BNR atingerea unor ţinte pentru rezervele valutare ale României, dar nu a dorit să precizeze despre ce plafon este vorba.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite