FMI impune băncilor mai multă prudenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile-mamă ale primelor nouă instituţii de credit din România vor semna în maximum 30 de zile un angajament cu Banca Naţională a României (BNR) privind menţinerea liniilor de finanţare la nivelul din luna martie.

În plus, acestea vor trebui să majoreze capitalul subsidiarelor sale dacă va fi nevoie. Angajamentele, convenite la Bruxelles cu băncile-mamă, în baza acordului cu FMI, includ şi măsurile rezultate din testele de stres.

Unii creditori îşi vor majora capitalul

„S-au prezentat rezultatele testelor de stres şi a rezultat că o parte dintre bănci trebuie să-şi majoreze capitalul“, a spus Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul băncii centrale. Potrivit acestuia, rata de solvabilitate (capacitatea de a susţine creditele neperformante prin capital) trebuie menţinută de bănci la un nivel de peste 10% până la finalizarea acordului cu FMI, în 2011.

Mai exact, o creştere a valorii creditelor neperformante (restante) ar putea impune acţionarului un aport suplimentar de capital.
În cazul în care băncile-mamă nu vor respecta acest angajament, ele nu pot fi sancţionate, întrucât ar fi încălcată legislaţia comunitară privind libera circulaţie a capitalurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite