FMI: Plătiţi o parte din datorii sau nu mai primiţi banii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii FMI au transmis ieri, la prezentarea concluziilor celei de-a cincea evaluări a Programului Economic convenit cu Guvernul român, că Executivul trebuie să plătească, până la sfârşitul lunii septembrie, 1,9 miliarde de lei din arieratele acumulate de sistemul de sănătate.

Este pentru prima dată de la demararea acordului stand-by când finanţatorii externi cer, în mod explicit, ca statul să-şi achite din datoriile uriaşe către furnizori.

Aceasta este, de altfel, o precondiţie introdusă în scrisoarea suplimentară de intenţie, fără de care următoarea tranşă de 914 milioane de euro nu poate fi eliberată.

Până acum, Guvernul a cerut la fiecare evaluare câte o derogare de la criteriul privind reducerea arieratelor şi, de fiecare dată, board-ul FMI a acceptat-o.O nouă derogare va fi cerută şi acum.

„Am convenit să solicităm din nou o derogare, dar, ca precondiţie de intrare în board, am convenit ca Guvernul să aloce 1,9 miliarde de lei pentru acoperirea arieratelor, mai ales în sistemul de sănătate", a declarat şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

TVA nu poate fi redusă

Autorităţile române nu au transmis Fondului nici ultimele date oficiale cu privire la soldul arieratelor, care sunt estimate la aproximativ două miliarde de euro.

Speranţele de revenire la nivelul TVA de 19% au fost desfiinţate de şeful delegaţiei FMI, care a recomandat Guvernului să nu mai umble la taxe şi la impozite. Acesta a spus că nici măcar în 2012 fiscalitatea nu poate fi relaxată, în condiţiile în care Guvernul a promis Comisiei Europene că se va încadra, în acel an, într-un deficit bugetar de 3% din PIB.

Pentru încadrarea în ţinta de 6,8% din PIB în acest an, Executivul s-a angajat să disponibilizeze 74.000 de bugetari până la sfârşitul acestui an, după ce a concediat deja aproximativ 30.000 de angajaţi la stat. În 2011, alţi 15.000 de salariaţi vor trebui să părăsească sectorul public.

Mesaje întârziate

Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu crede că reprezentanţii FMI au transmis ieri, pentru prima dată, ceea ce trebuiau să spună încă de la începutul anului trecut. Şi anume că măsurile de austeritate şi, în consecinţă, eforturile de ajustare a deficitului fiscal, vor adânci recesiunea.

„Ar fi trebuit ca de la începutul acestui program să insiste pe acest lucru, dar cred că nu se aşteptau la o asemenea cădere economică", a declarat Dăianu. Acesta a adăugat că trebuie privită cu prudenţă prognoza de creştere economică de 1,5% în 2011. Pentru acest an, finanţatorii externi estimează o contracţie economică de aproape 2%, prognoza fiind modificată negativ la fiecare evaluare anterioară.

Boc aşteaptă rectificarea

Premierul Emil Boc a răspuns ieri criticilor formulate de oficialii FMI, susţinând că Guvernul va achita o parte dintre cele mai mari datorii ale statului, în principal în sectorul de sănătate, până la 18 august. El a adăugat, în cadrul unui interviu la postul public de radio, că în proiectul de ordonanţă pentru rectificarea bugetară, ce va fi adoptat până la acea dată, sunt prevăzute fonduri pentru plata unei părţi din aceste datorii.

În privinţa salariilor bugetarilor în 2011, Boc a afirmat că acestea vor creşte, în medie, cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, cu condiţia eliminării celui de‑al 13-lea salariu. „Dacă au loc restructurări, am putea creşte salariile bugetarilor cu mai mult de 10%", a declarat Boc.

Guvernul va obţine anul acesta o economie de aproximativ 16 milioane de euro din verificarea dosarelor pentru venitul minim garantat şi din recalcularea pensiilor speciale.

„Din verificarea dosarelor de venit minim garantat, am obţinut o economie de 11 milioane de euro", a explicat Boc. Acesta a adăugat că o altă economie de 10 milioane de euro va veni din reevaluarea dosarelor persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază de ajutor social. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite