Video Băsescu: Fără tranşele de la FMI şi UE nu vom putea achita salariile şi pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Video Băsescu: Fără tranşele de la FMI şi UE nu vom putea achita salariile şi pensiile
Video Băsescu: Fără tranşele de la FMI şi UE nu vom putea achita salariile şi pensiile

Preşedintele Traian Băsescu a atras astăzi atenţia că respinge categoric varianta unui guvern de tehnocraţi. El le-a cerut partidelor politice să mai reflecteze asupra acestui subiect şi să îşi asume guvernarea. Potrivit şefului statului dacă România nu va trage următoarea tranşă de împrumut de la FMI şi UE ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti pensiile şi salariile.

Citiţi şi:

Update 21 25  Johannis le-a cerut partidelor care îl susţin pentru funcţia de premier o "înţelegere clară, fermă şi scrisă", precizând că nu exclude nicio posibilitate în fomarea unui viitor Guvern pe care să îl conducă.

Update 21 20
Geoană către Băsescu: Daţi un premier mai bun decât Johannis sau recunoaşteţi că vreţi un candidat de la PDL.

"Domnule Băsescu, daţi un candidat mai bun decât primarul Johannis. Nu-i de la PDL şi asta vă deranjează, spuneţi în mod cinstit românilor că vreţi pe cineva de la PDL cu doar 30% în Parlament", a spus Geoană

Update 19 40 Băsescu: Fără să tragem tranşele de la FMI şi UE în perioada octombrie-decembrie putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile

Preşedintele Băsescu a declarat că nu a respins posibilitatea ca Klaus Johannis să devină prim-ministru. "Chhiar eu i-am propus domnului Johannis să participe la guvernare în calitate de ministru al Educaţiei, el fiind profesor", a declarat şeful statului. Acesta a adăugat că nu intenţionează să se abată de la Constituţie în desemnarea şefului Executivului.
Băsescu a precizat că instistă pentru un premier care să aibă expertiză în relaţia cu băncile şi instituţiile financiare pentru ca România să-şi poate duce la îndeplinire obligaţiile asumate în relaţia cu FMI, Banca Mondială şi UE.

"Criza politică a fost adăugată peste criza economică de pertidele care nu au avut responsabilitatea a ceea ce fac. Opţiunea mea pentru funcţia de prim ministru este un om care să aibă capacitatea de a coordona toate ministerele de care depinde realizarea obligaţiilor nostre în relaţia cu FMI şi BM", a declarat şeful statului.

Băsescu  a avertizat că fără tragerea banilor de la FMI de la sfârşitul acestei luni-începutul lunii următoare şi fră tragerea tranşei de la UE, România ar putea să ajungă în incapacitate de plată.

"Fără să tragem aceste tranşe putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile", a avertizat preşedintele Băsescu.

Update 18.15 Majoritatea partidelor parlamentare, formată din patru partide politice şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, sunsţine în continuare formare unui guvern de specialişti, condus de Johannis.
Anunţul a fost făcut de liderii acestei majorităţi parlamentare: Mircea Geoană, Daniela Popa, Crin Antonescu, Laszlo Borbely, Varujan Pambuccian.

Mircea Geoană:
"În acest moment nu există niciun argument pentru a refuza nominalizarea lui  Klaus Johannis. Consider că un guvern politic de uniune naţională ar fi un proces prea complicat, care s-ar prelungi până după alegeri". Geoană a prezentat poziţia Alianţei PSD-PC.

Crin Antonescu
: "Actuala majoritate a respins soluţia preşedintelui". Preşedintele PNL a salutat faptul că majoritatea de peste 65% din Parlamentul României a găsit rapid o soluţie la criza politică şi aceasta demonstrează maturitatea politică a acestor formaţiuni politice, chiar dacă doctrinele lor sunt diferite.

"I-am spus preşedintelui României că nu avem la ce ne gândi şi că domnia sa este la mutare. Acum este rândul preşedintelui să-şi facă datoria. Propunerile şi trimiterea să negociem cu Partidul Democrat nu sunt acceptaibile", a spus Crin Antonescu.


REALITATEA.NET - Băsescu: Nu susţin un guvern de tehnocraţi. Vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională

Laszlo Borbely,
reprezentantul UDMR, a arătat că există un candidat viabil, Klaus Johannis, care reprezintă şi un mesaj pentru Europa.

"Nu numai că il susţinem pe Klaus Iohannis, ci sperăm în înţelepciunea preşedintelui de a agrea această propunere. Suntem convinşi că este o candidatură bună acceptată şi de cetăţeni", a spus Borbely.

Update 17.02
  "Nu sunt susţinător al variantei cu premier independent", a spus şeful statului, dar a admis că poate accepta o discuţie pe această temă, cu condinţia ca restul guvernului să fie politicieni.

"Am înţeles că optaţi pentru un premier independent. Poate că putem discuta subiectul, cu condiţia ca restul guvernului să fie format din oameni politici",
le-a spus preşedintele liderilor partidelor politice, prezenţi la întânirea de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu le-a spus reprezentanţilor partidelor parlamentare că nu crede în valabilitatea unui Guvern de tehnocraţi şi nici în ideea unui mandat limitat în timp. "Cred că niciun tehnocrat de marcă nu va accepta un asemnea compromis", a punctat preşedintele.

"Vă sugerez să analizam posibilitatea unui guvern de uniune naţională"
a adăgat Băsescu. De altfel el a ţinut să precizeze, înainte ca presa să părăsească sala de discuţii, că a luat act de propunerea domnului Johannis.

Update17.00 A început întâlnirea reprezentanţii partidelor parlamentare cu şeful statului .

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a acceptat propunerea liderilor din opoziţie de a fi candidat la mandatul de prim-ministru al României, după aproape 3 ore de negocieri desfăşurate la Senat. Liderii PSD, PNL, UDMR şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au semnat o scrisoare acord transmisă lui Traian Băsescu, prin care-l propun pe  Klaus Johannis, pentru poziţia de prim-ministru.

Update 15 45
Partidele care au creat noua majoritate parlamentară îi cer lui Băsescu o întrevedere înainte de ora 17.00 şi fără participarea PD-L-ului.

Update 15 38
Crin Antonescu: PNL nu va face niciun fel de numire în acest guvern

Şeful liberalilor, Crin Antonescu, i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru că a ales să se implice în acest moment dificil pentru politica românescă, şi a ţinut să precizeze că Partidul Naţional Liberal nu va face nicio numire în guvernul pe care îl va conduce primarul Sibiului. "Preşedintele trebuie să ia act de această susţinere (de care se bucură Johannis, n.r) şi să desemneze candidatul propus", a declarat Antonescu.

Update 15.00 Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că a convenit cu liderii PSD+PC, PNL, UDMR şi grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară ca, în cazul în care va fi nominalizat oficial pentru funcţia de prim-ministru, să aibă "un mandat până după alegerile prezidenţiale".

"Nu am de gând să fac nominalizări pentru miniştri fără consultarea formaţiunilor care mă susţin. Eu voi face nominalizările. Varianta pe care o considerăm optimă este un guvern de tehnocraţi. Nu dorim şi nu doresc să se formeze un guvern pe criterii de apartenenţă la o formaţiune politică", a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Parlamentului.

Update 14.43
Negocierile de la Palatul Parlamentului s-au încheiat. "Am avut o discuţie foarte bună cu reprezentanţii partidelor. Aceste formaţiuni au hotărât să-mi propună o posibilă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru al României. Propunerea a fost unanimă şi am acceptat-o", a spus Johannis.

"Deocamdată sunt candidatul unei majorităţi parlamentare. Nu sunt desemnat",
a adăugat Klaus Johannis.

Update 14.30 Preşedintele Traian Băsescu invită partidele la Cotroceni.  Întâlnirea va avea loc la ora 17.00, atunci când se vor comunica rezultatele consultaţiilor.

Liderii din opoziţie semnează o scrisoare acord prin care-l propun pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, pentru poziţia de prim-ministru. 


  • "În urma moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Emil Boc şi a discuţiilor purtate între partidele politice, reprezentate în Parlamentul României, s-a conturat o nouă majoritate absolută pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. (...) Această majoritate transparentă, care reprezintă peste 65 la sută din numărul total al senatorilor şi deputaţilor, a decis să îl susţină pentru funcţia de prim-ministru pe dl Klaus Iohannis, iar mandatul acestuia este să formeze un Guvern care să gestioneze problemele economice urgente ale ţării şi care să asigure de alegeri prezidenţiale libere şi corecte şi să restabilească încrederea partenerilor sociali în Executiv", se susţine în documentul semnat de liderii celor patru formaţiuni politice.


Update 12.00
Klaus Johannis a sosit la Palatul Parlamentului, unde a fost întâmpinat de preşedintele PNL,  Crin Antonescu. "În momentul acesta vreau să intru intr-o discuţie şi după, vom vedea care este rezultatul.", spus actualul primar al Sibiului. Johannis a mai spus că "discuţia este fără limitări" şi trebuie să vadă dacă el şi partidele care l-au propus au "puncte convergente".

Conducerea PSD a convenit marţi seara cu liderii PNL, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale susţinerea unui premier independent " în persoana lui Klaus Johannis şi a unui executiv alcătuit din specialişti neangajaţi politic, până la alegerea unui nou preşedinte".


"Am invitat conducerile formaţiunilor menţionate pentru o rundă finală de consultări mâine (miercuri - n.r.), la Senatul României. De asemenea, l-am invitat la Senat, pentru o discuţie clarificatoare, pe primarul Sibiului, Klaus Johannis. Având în vedere eşecul previzibil al discuţiilor de la Cotroceni, în scopul găsirii unei majorităţi pentru susţinerea unui guvern, este evident în acest moment că exista o majoritate transparentă în Parlament capabilă şi dispusă pentru stabilitate politică şi pentru susţinerea unui guvern care sa organizeze alegeri libere şi corecte. Mâine, la ora 11,00, această consultare va avea o rundă finală pe care sunt convins ca cele anunţate vor deveni o realitate politică în România", a declarat marţi seara liderul PSD Mircea Geoană.

Klaus Johannis, de trei ori ales primar al Sibiului

Politician român de etnie germană, Klaus Johannis este primar al municipiului Sibiu din anul 2000 până în prezent.

În anul 2000 Klaus Johannis a fost ales primar al municipiului Sibiu în al doilea tur de scrutin, candidând din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR)

În 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi, iar în 2008 a obţinut un nou mandat de primar, întrunind 83,2% din opţiuni.

Sub conducerea sa, Sibiul a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2007.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite