România ar putea intra în colaps fără următoarele tranşe de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ar putea intra în colaps fără următoarele tranşe de la FMI
România ar putea intra în colaps fără următoarele tranşe de la FMI

Fără următoarele tranşe de la FMI şi celelalte instituţii financiare internaţionale, România va intra în colaps şi va fi "campioana" scăderii economice, au declarat, marţi, reprezentanţii patronatelor, înainte de întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"România trebuie să aibă acces la tranşele următoare, pentru că altfel se va crea o presiune pe guvern, care va trebui să se împrumute de la bănci pentru a avea bani, iar băncile nu vor mai da credite populaţiei şi firmelor. Acest lucru va agrava criza", a declarat preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci.

El a precizat că, împreună cu Confederaţia Patronală a Industriei din România - CONPIROM, va solicita FMI stimulente pentru economia reală şi, totodată, intervenţii ale fondului la nivelul Comisiei Europene pentru flexibilizarea modului de a acordare a fondurilor structurale.

"Aceasta este o noutate, respectiv cerem reducerea cofinanţării proiectelor din sectorul public, realizată din fonduri structurale, deoarece bugetul nu are bani", a spus Corâci.

Cele două structuri patronale vor propune un set de măsuri Fondului Monetar Internaţional, care a fost realizat împreună cu doi economişti, unul dintre aceştia fiind Daniel Dăianu.

"Suntem gata să sprijinim Fondul, astfel încât să putem beneficia de următoarele două tranşe din împrumut. Fără acestea, România ar intra în colaps, vom avea un milion de şomeri, un curs de schimb cât Intercontinentalul şi va lipsi finanţarea. De asemenea, România va deveni campioana scăderii economice", a declarat Dan Matei Agathon, secretarul general al CONPIROM.

La întâlnirea cu delegaţia FMI mai participă reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini şi cei ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite