Iuşcenko dă vina pe guvern pentru neacordarea celei de-a treia tranşe de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuşcenko dă vina pe guvern pentru neacordarea celei de-a treia tranşe de la FMI
Iuşcenko dă vina pe guvern pentru neacordarea celei de-a treia tranşe de la FMI

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a declarat că Ucraina nu va primi următoarea tranşă a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), creditor esenţial pentru Ucraina, susţinând că vina aparţie guvernului, relatează AFP.

"Sunt sigur că Fondul nu va acorda a treia tranşă pentru Ucraina, pentru că am ignorat complet memorandumul" din acordul de împrumut încheiat cu FMI, a afirmat Iuşcenko, într-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune Kanal 5.

Iuşcenko susţine că guvernul condus de Iulia Timoşenko nu a repectat cea mai mare parte a obligaţiilor luate faţă de FMI.

Însă preşedintele ucrainean este el însuşi ţinta unor critici recente formulate de reprezentantul FMI în Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu, pentru că a promulgat, pe 30 octombrie, o nouă lege ce prevede majorarea salariului minim pe economie. Ea a cerut Kievului să ţină cont de realitate şi să nu se angajeze la cheltuieli pe care nu le poate finanţa.

Legea promulgată de Iuşcenko majorează salariul minim pe economie cu 11% şi venitul minim garantat cu 12% din 1 noiembrie, urmând ca acesta din urmă să crească cu încă 18% din 1 ianuarie.

Pazarbasioglu a avertizat, săptămâna trecută, că aceste majorări sunt incompatibile cu angajamentele asumate de Ucraina în faţa FMI, care i-a acordat în noiembrie 2008 un împrumut de 16,4 miliarde dolari, din care Kievul a primit deja 10,6 miliarde dolari. Acordarea următoarei tranşe, de 3,8 miliarde dolari, era prevăzută pentru luna noiembrie.

FMI consideră că aceste măsuri măresc riscul unei creşteri a şomajului şi a inflaţiei, într-o ţară aflată într-o situaţie "extrem de fragilă", a mai spus oficialul.

Măsura a fost criticată anterior şi de primul ministru Iulia Timoşenko, care a afirmat că majorarea salariului minim va plasa "o bombă atomică sub finanţele ţării", în condiţiile în care va majora cheltuielile cu 10 miliarde dolari.

Măsura preşedintelui Ucrainei a venit la începutul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în 17 ianuarie 2010. Experţii consideră că Iuşcenko nu are şanse să fie reales, având între 3% şi 4% din intenţiile de vot în sondaje. În fruntea sondajelor se află premierul Iulia Timoşenko şi liderul Partidului Regiunilor, cu orientare prorusă, Viktor Ianukovici, acesta din urmă candidat şi la alegerile din 2004, când a fost învins de Iuşcenko.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite