FMI a ajuns la Guvern / Emil Boc: ''Nu au ce să ne reproşeze''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI a ajuns la Guvern / Emil Boc: ''Nu au ce să ne reproşeze''
FMI a ajuns la Guvern / Emil Boc: ''Nu au ce să ne reproşeze''

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a sosit la Palatul Victoria, unde discută cu premierul interimar, Emil Boc, despre acordul de finanţare.  Dacă negocierile de la Bucureşti se vor încheia cu succes, România va primi, anul acesta, 1,5 miliarde de euro de la FMI, 360 de milioane de euro de la BM şi un miliard de euro de la CE.

Citiţi şi: Băsescu: Sunt două lucruri de nenegociat cu FMI - cota unică şi TVA

Emil Boc a afirmat jtoi, la postul public de radio, că va evalua cu reprezenanţii FMI modalitatea în care România şi-a îndeplinit angajamentel ree asumate prin acordul de împrumut extern, urmând săalizeze şi o prognoză pentru 2010. La întâlnire participă şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

  • România a primit, până în prezent, o sumă totală de 6,57 miliarde euro de la FMI, din care tranşa a doua a fost în de 1,85 miliarde euro. Cea de-a treia tranşă, a cărei acordare depinde de rezultatul discuţiilor de la Bucureşti, este în valoare de 1,5 miliarde euro.


Întrebat dacă următoarele tranşe din creditul extern vor fi eliberate la timp, Boc a răspuns că decizia aparţine FMI şi Comisiei Europene: "Nouă celor din Guvern, după părerea mea, nu au ce să ne reproşeze. Pentru că legea care vizează agenţiile, legea salarizării unitare reprezintă angajamente pe care Guvernul şi le-a respectat. (...). Dacă ne facem datoria, putem fi siguri pe tranşa FMI".

"Din punctul meu de vedere, eliberarea celei de-a treia tranşe a împrumutului depinde de modul în care Parlamentul se va achita de obligaţiile restante pe care le are vizavi de legile care sunt pe masă pentru promulgare. Până la sfârşitul anului ne trebuie Legea pensiilor, Legea responsabilităţii fiscale şi Legea bugetului de stat", a precizat Boc.

"mi este teamă că Parlamentul României nu lucrează la capacitatea dorită şi cerută de necesităţile actuale. Dacă ne facem datoria, putem fi siguri de a treia tranşă a împrumutului", a mai zis premierul interimar.

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a afirmat Şi el joi că "aproape toate angajamente sunt îndeplinite, mai puţin acordarea celor zece zile de concediu fără plată pentru personalul din sistemul bugetar şi pachetului de legi care nu sunt încă în aplicare. Dar Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru aceste legi".

  • Acordul de finanţare cu FMI se întinde pe o perioadă de 24 de luni, Fondul urmând să vireze României un total de 12,5 miliarde de euro, în opt tranşe, din cadrul unui împrumut de sprijin de 19,95 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.
  • Joi dimineaţa, misiunea FMI s-a întâlnit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, discuţii cu reprezentanţii FMI urmând să aibă, în cursul zilei de vineri, şi liderii PSD.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite