Traian Băsescu: Sunt trei alternative dacă pică Guvernul Croitoru, depinde de FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu: Sunt trei alternative dacă pică Guvernul Croitoru, depinde de FMI
Traian Băsescu: Sunt trei alternative dacă pică Guvernul Croitoru, depinde de FMI

Preşedintele Traian Băsescu a spus luni, într-un interviu acordat RFI, ce va face dacă Guvernul Croitoru nu va trece de Parlament. Şeful statului a avertizat că România riscă să piardă banii de la FMI dacă Curtea Constituţională va întoarce legile asumate de Guvern.

Şeful statului a zis că în opinia sa Guvernul Croitoru are 50% şanse să obţină susţinerea Parlamentului şi că nu a luat deocamdată o decizie în ce priveşte soluţia pe care o va alege dacă acesta nu va întruni susţinerea Legislativului.

"O alternativă este desemnarea unui premier de la partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, implicit de la PD-L, o altă alternativă este să las misiunea desemnării unui nou premier pentru după alegerile prezidenţiale şi validarea noului preşedinte, adică după 21 decembrie, şi, în sfârşit, alternativa să merg cu a doua desemnare cu domnul Lucian Croitoru, dacă dânsul va accepta. Deci aceasta este sub semnul întrebării, pentru că ar trebui să o accepte şi domnul Lucian Croitoru", a precizat Băsescu.

Preşedintele  a menţionat că aceste alternative depind de ceea ce va reuşi să convină cu FMI: "Dacă FMI se menţine pe poziţia de a nu face vizita de evaluare până când nu avem un Guvern legitim, nu voi putea evita varianta desemnării imediate a unui nou prim-ministru. Dacă reuşesc să ajung la o înţelegere cu FMI să facă vizita de evaluare cu sau fără Guvern legitim, atunci lucrurile se schimbă şi am o marjă de manevră mai largă", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat însă că nu va iniţia niciun demers până nu va vedea ce se întâmplă în Parlament cu Guvernul Croitoru.

"O cădere la CCR a legilor asumate complică enorm relaţia cu FMI"

Şeful statului a atenţionat că în situaţia în care legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament vor fi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională, România ar putea să nu mai primescă tranşele de împrumut de la FMI pe anul următor şi riscă etichetarea de “program deraiat”.

Tranşele din luna noiembrie  şi decembrie nu sunt legate de aceste legi, ele sunt legate de parametrii de la sfârşitul trimestrului trei, şi acolo România este în parametrii acordului cu Fondul. (..)Tranşa din noiembrie decembrie ar trebui să nu fie afectată de acest pachet de legi, dar este grav afectat programul în continuare. Totul se opreşte, este extrem de grav”, a atenţionat Băsescu.

Nimeni nu mai iartă România pentru lipsa de reforme, nici măcar cei mai buni prieteni ai noştri nu ne mai iartă pentru că am devenit un partener costisitor pentru ei toţi. Un partener care riscă, prin nereformarea istituţiilor statului să încurce şi pe alţii, pentru că există o interdependenţă între statele din Uniunea Europeană”, a avertizat Băsescu.

"La Vanghelie au ajuns informaţii de la ofiţeri MAI"

"Eu vă spun că nu a ajuns arhiva Ministerului de Interne la Marian Vanghelie. Arhiva nu a ajuns. Ce a ajuns la el sunt informaţii de la ofiţerii care şi-au compromis statutul de ofiţeri ai MI, devenind slugi ale unui Marian Vanghelie, pe care l-au servit cu informaţii", a declarat Traian Băsescu, care nu a vrut să spună numărul ofiţerilor, dar a specificat faptul că aceştia vor "merge la Parchet".

"Au fost instituţii care au supravegheat tot ce s-a întâmplat la Ministerul de Interne în acest interval. Ce mi se pare relativ grav este faptul că DGIPI avea mandate legale de ascultare de persoane pe care le supravegheau, din lumea interlopă, comunitatea de afaceri şi acele segmente de discuţii în care, eventual, a apărut şi un om politic sau ceva de genul acesta au fost copiate şi puse la dispoziţie ca informaţie pentru şantaj, pentru atacuri politice. Dar dosare din DGIPI nu au fost", a povestit Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite