Franţa şi Marea Britanie donează 4 miliarde de dolari ţărilor sărace prin FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa şi Marea Britanie donează 4 miliarde de dolari ţărilor sărace prin FMI
Franţa şi Marea Britanie donează 4 miliarde de dolari ţărilor sărace prin FMI

Franţa şi Marea Britanie au anunţat sâmbătă la Istanbul că au decis să acorde ajutoare de 4 miliarde dolari pentru ţările sărace, din cota primită de la FMI în cadrul alocării generale de 250 miliarde dolari, relatează AFP.

"Este o sumă redusă în comparaţie cu nevoile, care se ridică la 17 miliarde dolari, însă reprezintă un angajament important", a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

Franţa şi Marea Britanie au decis să acorde celor mai sărace ţări o parte din drepturile speciale de tragere (DST) primite la majorarea generală a drepturilor, cu 250 miliarde dolari, decisă în cadrul summitului G20 de la Londra din aprilie, precizează un comunicat comun.

Drepturile speciale de tragere reprezintă moneda virtuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi sunt calculate în raport cu un coş valutar format din dolar, yen, lira sterlină şi euro. Tranzacţiile în interiorul FMI sunt calculate în DST. 

Sprinijul va veni sub forma a două împrumuturi de câte 2 miliarde dolari, din partea Franţei şi a Marii Britanii, către un fond special al FMI destinat finanţării ţărilor sărace, mai precizează comunicatul.

Planul de redistribuire a DST-urilor a fost aprobat în aprilie de Grupul celor 20, al celor mai importante state industrializate şi emergente, ca mod de a injecta lichidităţi în sistemul financiar global, într-un moment în care rezervele internaţionale ale statelor sunt folosite pentru lupta împotriva crizei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite