Chavez: Armele deţinute de FARC au fost furate din Venezuela în 1995

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chavez: Armele deţinute de FARC au fost furate din Venezuela în 1995
Chavez: Armele deţinute de FARC au fost furate din Venezuela în 1995

Liderul de la Caracas Hugo Chavez a afirmat ieri că lansatoarele de rachete de fabricaţie suedeză ale armatei venezuelene descoperite într-o tabără a gherilei FARC au fost furate de rebelii marxişti columbieni de la o bază navală din Venezuela în 1995, relatează AFP.

Chavez, care se află la putere din 1999, a prezentat un raport din perioada respectivă care semnalează, printre altele, furtul a "cinci lansatoare de rachete AT4" de către Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) de la baza din Carabo, situată la graniţa dintre Venezuela şi Columbia. Operaţiunea FARC s-a soldat cu moartea a 14 militari venezueleni.

Săptămâna trecută, Venezuela a anunţat că îşi retrage ambasadorul din Columbia şi îngheaţă relaţiile cu Bogota, după ce a fost acuzată că a vândut arme gherilelor FARC.

"Nu credem că se va întâmpla ceva suficient de important pentru a schimba situaţia", a precizat ieri Chavez, într-o conferinţă de presă. "În cazul în care Columbia îşi menţine planurile, ni le vom menţine şi noi pe alte noastre", a adăugat el.

Din punctul de vedere al liderului venezuelean, acuzaţiile columbiene sunt o "manevră dezgustătoare " menită să deturneze atenţia de la acordul militar negociat între Bogota şi Washington, pe care Chavez îl consideră o agresiune.

Acordul prevede că armata americană poate să folosească şapte baze columbiene pentru a duce la bun sfârşit operaţiunile antidrog. Preşedintele de la Caracas suspectează "imperiul american" că vrea să folosească aceste baze pentru a controla "bazinul petrolifer al fluviului Orinoco", din sud-estul Venezuelei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite