F-16, avionul preferat de Traian Băsescu pentru a înlocui MiG-ul 21

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării a refuzat în ultimii ani să ia în calcul orice altă ofertă de a înlocui MiG-urile 21 , în afară de varianta F-16.

În 2010, specialiştii MApN propuneau prelungirea resursei de zbor la un număr redus de avioane LanceR - C (varianta aer-aer), astfel încât să poată zbura şi dincolo de anul 2013. O asemenea operaţie ar fi posibilă, în ciuda faptului că toate motoarele avioanelor LanceR aflate încă în funcţiune au fost deja reparate de câteva ori. În plus, costurile pentru „reşaparea" unui MiG se ridică la circa 1,2 milioane de dolari.

Motivul invocat oficial pentru a nu face o analiză comparativă a fost acela că Guvernul României nu avea bani să cumpere avioane de luptă în anul 2010.

Singura variantă discutată oficial, în România, a fost cea a Guvernului SUA: 24 de avioane F-16 Block 25, second hand, care ar fi costat 1,3 miliarde de dolari (aproximativ 950 milioane de euro), dintre care 750 de milioane ar fi trebuit plătite în 2010. Această soluţie a fost susţinută puternic de preşedintele Traian Băsescu, în ultimii ani.

Drept răspuns la cererile de informare formulate de MApN, celelalte oferte înaintate României se referă la avioane Typhoon şi Gripen, iar propunerile acestora includ şi perioade de graţie de cel puţin doi ani, în care partea română nu ar fi obligată să plătească nimic.
Gripen este un avion produs de firma suedeză Saab, iar Typhoon este realizat de grupul european Eurofighter, din care fac parte Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Contra sumei de un miliard de euro, Gripen a oferit 24 de avioane noi, iar Eurofighter a propus 24 de avioane „operaţionale", fabricate între anii 2004-2008 şi folosite până acum de Forţele Aeriene ale Italiei.
Avioanele Gripen ar putea fi utilizate 30 de ani, iar cele Typhoon - 25 de ani.

Spre deosebire de propunerea Guvernului SUA, care nu includea un program de compensare economică, firmele Gripen şi Eurofighter promit României clauze de offset de 100%. Aceste programe ar putea însemna  câteva mii de locuri de muncă pentru industria din România. Dintre ţările ex-comuniste, Ungaria şi Cehia au cumpărat avioane Gripen în sistem leasing, iar Polonia a preferat să cumpere din SUA avioane F-16, Block 50, noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite