Extremiştii maghiari nu ne vor în ţara lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extremiştii maghiari nu ne vor în ţara lor
Extremiştii maghiari nu ne vor în ţara lor

Instalarea românilor pe teritoriul Ungariei naşte tensiuni în ţara vecină. Preotul şi viceprimarul din comuna Battonya spun că actele de violenţă împotriva afaceristului român sunt semne ale unor disensiuni vechi de când lumea.

Citiţi şi:


Odată cu integrarea României în Uninunea Europeană, în zona  de est a Ungariei a început să circule zvonul conform căruia cetăţenii români primesc fonduri europene pentru a-şi cumpăra case în ţara lor.

Astfel de discuţii a auzit, pe la colţuri, preotul român din Battonya, Ilie Ciocan, rezident în sat de 20 de ani. „Le-am explicat de nenumărate ori că nu e adevărat acest zvon şi că cetăţenii români nu primesc bani de la UE pentru aşa ceva”, a declarat Ilie Ciocan.

Viceprimarul comunei Battonya, Traian Cristea, român de origine, spune că tensiunile între români şi unguri nu sunt o noutate.

„Aceste probleme între români şi unguri au existat dintotdeauna. Există invidie, există ură, din ambele părţi. Tocmai de aceea, când se mută o nouă familie de români în Battonya, organizăm întâlniri, evenimente artistice, astfel încât toţi cei care locuiesc aici să se înţeleagă cât mai bine”, a declarat, pentru reporterii „Adevăruld e Seară” din Arad, viceprimarul din Battonya, Traian Cristea.

60.000 de euro, preţul siguranţei

După incidentul în care geamul casei sale a fost spart cu o cărămidă, Marin Crişan susţine că îi este teamă să  îşi lase casa din Battonya nesupravegheată. Acesta a mai spus că se teme mai ales ca nu cumva casa să-i fie incendiată.

De altfel, acesta a şi încheiat ieri dimineaţă, la prima oră, o poliţă de asigurare pentru proprietatea  sa din localitatea maghiară. „Mi-am asigurat casa la o valoare de 60.000 de euro. Cam atât am estimat şi eu, şi societatea de asigurări că este valoarea actuală a proprietăţii”, a explicat Marin Crişan.

Omul de afaceri arădean  crede că motivul atacului este invidia. Battonya este o localitate extrem de săracă, unde oamenii trăiesc mai mult din ajutor social.

Românii care şi-au luat case acolo, spune Crişan, au investit, au renovat aceste case şi le îngrijesc, iar ungurii nu îşi permit astfel de lucrări. Chiar şi preţurile în localitate au crescut datorită românilor care şi-au cumpărat proprietăţi aici.

Poliţia maghiară a deschis o anchetă

Istvan Albert, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Bekescsaba, a declarat, pentru „Adevarul de Seară” din Timişoara, că s-a început o anchetă în vederea depistării persoanelor care au spart geamul casei lui Marin Crişan.

„Cetăţeanul român a depus o plângere, iar poliţiştii au luat în serios problema. S-a deschis o anchetă în acest caz însă, deocamdată nu cunoaştem identitatea persoanelor care au spart geamul casei din Battonya. Despre mersul anchetei nu pot să vorbesc”, a declarat Istvan Albert.

Acesta afirmă că în zonă nu au mai avut loc incidente în care românii sunt ameninţaţi de localnici. „Nu am auzit de această organizaţie care a semnat ameninţarea lăsată în cutia poştală. E un eveniment izolat şi totodată ciudat pentru noi. Eu nu ştiu să fi fost până acum şi alţi cetăţeni români care să reclame aşa ceva”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Bekescsaba.

Tot în Battonya, în urmă cu aproape un an, o altă familie de români s-a trezit cu proprietatea spartă. Este vorba despre actorii Cristin şi Alina Tomi, născută la Arad. Locuinţa celor doi a fost prădată, iar hoţii, de etnie maghiară, au fost prinşi a doua zi după atac.

image
image

Le-am explicat de nenumărate ori că nu e adevărat acest zvon şi că cetăţenii români nu primesc bani de la UE pentru a-şi cumpăra case în Ungaria.

image


Ilie Ciocan
preotul din Battonya

Mesaje naţionaliste

Ungurii au reacţionat rapid la articolele apărute ieri în presa din Ungaria care descriu vandalizarea casei românului Marin Crişan, căutând circumstanţe şi motive pe care le-ar putea avea cei din Trupa Apărării să îi lase o scrisoare de ameninţare. Printre comentarii apar şi unele discriminatorii, dar şi unele care caută răspunsuri obiective, fără să ţină cont de naţionalitatea victimei.

Unul dintre comentariile care se adresa ironic unui alt maghiar de pe forumul beol.hu sună astfel „Tu eşti nebun sau eşti român?”. Alte comentarii sună astfel: „În opinia mea, sunt două versiuni din cauza cărora s-ar fi putut întâmpla o asemenea atrocitate.

Fie pur şi simplu i-a vandalizat pe ei pentru că sunt români, fie au făcut asta din răzbunare. Dar eu aş vota pentru prima variantă, chiar dacă nici a doua nu este de exclusă”. Printre comentarii există însă şi urme de empatie: „Oricine ar fi fost, a fost un gest murdar”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite