AFP: Cehia: Extremişti inculpaţi pentru tentativă de crimă pe criterii rasiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
<b>AFP</b>: Cehia: Extremişti inculpaţi pentru tentativă de crimă pe criterii rasiste
<b>AFP</b>: Cehia: Extremişti inculpaţi pentru tentativă de crimă pe criterii rasiste

Patru militanţi de extremă-dreapta cehi au fost plasaţi în detenţie şi inculpaţi pentru tentativă de crimă pe criterii rasiste, după ce au rănit în luna aprile trei membri ai unei familii rome, dintre care o fetiţă a suferit arsuri grave, a anunţat, vineri, Parchetul din Ostrava, transmite AFP.

"Toţi cei patru inculpaţi sunt implicaţi în agresiunea incendiară. Ei sunt bărbaţi cu vârste de aproximativ 25 de ani", a declarat reprezentantul Parchetului de la Ostrava, Brigita Bilikova, în cursul unei conferinţe de presă.

"Ei riscă între 12 şi 15 ani de închisoare sau o pedeapsă excepţională", a anunţat Bilikova.

Comisă în noaptea de 19 aprilie, în localitatea Vitkov din aceeaşi regiune, agresiunea a generat o profundă emoţie la nivelul ţării şi reacţii de indignare din partea comunităţii de romi.

Trei membri ai unei familii rome au suferit arsuri grave în urma incendierii locuinţei lor, cu trei cocteiluri Molotov.

Cea mai grav rănită, micuţa Natalka în vârstă de doi ani (cu arsuri pe 80 la sută din corp), s-a aflat mult timp între viaţă şi moarte. În ultima vreme, starea ei s-a îmbunătăţit uşor, însă continuă să fie foarte gravă, potrivit medicilor.

Brigita Bilikova a precizat, vineri, că trei răufăctori au aruncat simultan trei sticle incendiare în trei ferestre diferite ale imobilului, în care dormea familia de romi. Casa a luat foc rapid.

"Răufăcătorii ştiau foarte bine că este vorba despre o familie cu copii mici", a subliniat Bilikova. Potrivit ei, agresiunea fusese "pregătită timp de mai multe săptămâni".

O parte a inculpaţilor şi-au mărturisit faptele, a declarat, la rândul său, Lubomir Metvar, reprezentant al poliţiei regionale.

Alţi opt militanţi de extremă-dreapta, printre care trei tinere femei, reţinuţi miercuri, în urma unei vaste razii a poliţiei în nord-estul ţării, au fost eliberaţi, a adăugat el.

După această agresiune, Praga a decis să intensifice lupta împotriva extremismului. "Există un rasism latent care nu trebuie neglijat şi despre care nu se vorbeşte deloc", declarase premierul de la acea vreme, Mirek Topolanek.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite