Explozie pe propria răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, poţi deschide o "fabrică-bombă" doar promiţând că nu va sări în aer O ţeavă a plesnit la Fabrica de acetilenă de pe Şoseaua Berceni din Capitală. Numai şansa a

În România, poţi deschide o "fabrică-bombă" doar promiţând că nu va sări în aer

O ţeavă a plesnit la Fabrica de acetilenă de pe Şoseaua Berceni din Capitală. Numai şansa a făcut să nu dispară de pe hartă jumătate din Bucureşti. Din fericire, au fost doar două persoane rănite. Autorităţile declară cu seninătate că, în general, totul e perfect şi că a fost vorba despre un incident izolat.

În realitate, Capitala este plină de astfel de bombe încă nedetonate. În ţările Uniunii Europene, fabricile sau depozitele cu risc mare de explozie se află exclusiv în afara oraşelor.

Mai mult, nu pot funcţiona decât dacă populaţia este de acord cu amplasarea lor în zonă. Poate părea incredibil, dar în România o fabrică de acetilenă poate primi aviz de funcţionare doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a reprezentanţilor firmei respective. Acest lucru este posibil atât din cauza legislaţiei permisive, cât şi din cauza impotenţei instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Incendiu cu doi răniţi, la o fabrică de acetilenă
Cauza probabilă: o ţeavă fisurată

Doi muncitori au fost răniţi în urma unei explozii produse, ieri dimineaţă, la Fabrica de acetilenă de pe Şoseaua Berceni, din Capitală. Unul dintre ei a suferit arsuri de gradul doi şi trei şi a fost intoxicat cu fum, fiind internat la Spitalul Bagdazar, iar celălalt s-a ales doar cu arsuri uşoare şi a fost externat la scurt timp. Exploziei i-a urmat un incendiu la Staţia de Încărcare, stins însă înainte de sosirea pompierilor.

Conform şefului Direcţiei Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Adrian Onofrei, deflagraţia a fost provocată de un dispozitiv de încărcare ce făcea legătura între buteliile cu acetilenă şi conducta conectată la acestea. Constantin Zidaru, directorul firmei care deţine fabrica, Rodmir Expert, a prezentat o ipoteză asemănătoare: "Cele opt butelii din set erau legate între ele cu un colector conectat la conductele de acetilenă. Acel colector a cedat. Nu poate fi vorba de o eroare de manevrare".

Din primele cercetări ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor Sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, deflagraţia s-a produs ca urmare a unei ţevi fisurate. Conform ISCIR, acetilena s-a scurs prin fisură până când a ajuns în amestec critic cu aerul, provocând explozia. "Ţeava cu diametru de 20 mm, care făcea legătura între bateria de opt butelii pentru acetilenă şi instalaţia de încărcare, prezenta probleme în locul în care făcea un cot. Pe acolo este cel mai probabil că s-a scurs acetilena", a precizat Daniel Motounu, inspector ISCIR. El a mai spus că autorizaţia pentru instalaţia respectivă fusese reînnoită pe 27 martie 2007.

Benzinăriile, potenţiale bombe urbane?

Zeci de astfel de construcţii, amplasate foarte aproape de edificii publice şi de blocuri de locuinţe, par de-a dreptul periculoase în cazuri similare celui de la fabrica de acetilenă. Pentru mulţi dintre "vecinii" lor, este de-a dreptul incredibil faptul că li se mai permite funcţionarea.

Benzinăria din Piaţa Dorobanţi (foto), plasată la doar câţiva metri de vile şi de un bloc, este una dintre cele mai ameninţătoare. Numai că atât ea, cât şi celelalte au primit avize de funcţionare de la instituţiile abilitate - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriului şi Garda Naţională de Mediu. "Dacă tot mi-aţi dat-o ca exemplu, vă pot spune despre construcţia respectivă că s-au luat măsurile necesare prevenirii unor potenţiale pericole. Există un zid antiexplozie - gros de minimum 40 de centimetri, din beton armat - încă de acum zece ani, între benzinăria respectivă şi casa care este cea mai aproape. Asemenea ziduri există la majoritatea celor din Bucureşti", explică Silvian Ionescu, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu.

El insistă asupra faptului că la toate benzinăriile au fost respectate normele legale.

Una dintre aceste norme se referă la distanţa minimă dintre benzinărie şi cea mai aproape construcţie, care nu poate fi mai mică de 25 de metri. Or, foarte multe dintre benzinăriile Capitalei nu respectă această distanţă.

"Într-o imensă parcare subterană, aflată pe Champs Elysees în Paris, şi în care pot încăpea 2.000 de maşini, există nu mai puţin de trei benzinării", argumentează Silvian Ionescu plasarea neconformă cu legea a celor din Bucureşti.

Încă un argument în favoarea lipsei de pericol a amplasamentelor benzinăriilor este şi faptul că până în prezent n-au existat accidente la ele. Dar este greu de crezut că, în cazul în care s-ar întâmpla o deflagraţie, "vecinii" nu ar fi afectaţi chiar deloc.

ISU: "Firma Rodmir nu figurează ca având grad de risc"

Colonelul Adrian Onofrei, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că firma Rodmir Expert are aviz de funcţionare obţinut de la Registrul Comerţului, în mai 2006, în baza unei declaraţii pe propria răspundere. "ISU face inspecţii ţinând cont de listele pe care le primeşte de la Registrul Comerţului. Acolo, firma Rodmir nu figurează ca având grad de risc", a precizat colonelul Onofrei. Potrivit acestuia, există doar şapte obiective cu grad de risc major sau minor în Capitală: Butan Gaz, CET Vest şi CET Sud şi Chimopar, cu risc major, iar Izovolta, Sierra şi Chimia Victoria, cu risc minor. "În noua legislaţie, ISU are obligaţia să inspecteze toate obiectivele catalogate într-un termen de cinci ani. Însă trebuie să verificăm instituţii, şcoli, cămine de bătrâni şi altele", a adăugat Adrian Onofrei, menţionând că la Birourile de Prevenire Incendii şi Protecţie Civilă din Bucureşti au câte doi inspectori pe sector, de două ori mai puţini decât prevede legea. "Noi întocmim o planificare anuală în privinţa verificărilor, însă nu putem să o respectăm niciodată pentru că intervin alte sarcini, cum ar fi controlul bisericilor înainte de sărbători", a explicat colonelul Onofrei.

În 2007, ISU a evaluat 431 de obiective din Capitală, pentru care a emis 158 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 110.000 lei.

Italia: Fabricile cu grad mare de risc, amplasate numai în afara oraşelor

În Italia sunt 1.087 de întreprinderi, fabrici şi depozite considerate susceptibile de a cauza incidente pentru mediu şi pentru om. Toate sunt în afara marilor oraşe. Este vorba despre depozite de substanţe explozibile, depozite fitofarmaceutice, fabrici chimice şi rafinării petroliere. hiar dacă sunt în afara oraşelor, populaţia se poate exprima dacă este sau nu de acord cu noile proiecte de amplasare a unităţilor cu grad mare de risc. În această categorie intră orice fabrică sau depozit în care se produc, utilizează, manipulează sau depozitează substanţe periculoase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite