Exploratorul Alin Totorean, singur în inima Australiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul a scăpat ca prin minune după ce s-a rătăcit şi a fost izolat trei zile în pustiu. Exploratorul român Alin Totorean se apropie de finalul expediţiei prin Australia. Călătoria a început la 31 decembrie 2008, iar întoarcerea la Bucureşti e programată pe 27 martie.

Alin a ajuns cu avionul până la Sydney, de unde urma să parcurgă pe jos, prin Australia, circa 1.500 de kilometri. După cum am informat deja în paginile ziarului „Adevărul“, cel mai greu moment al călătoriei s-a consemnat la sfârşitul lunii ianuarie, când exploratorul a rămas izolat în deşertul din inima Australiei, la 22 de kilometri de oraşul Yulara.

Salvat cu elicopterul

După trei zile în care nu a avut nici hrană, nici apă, exploratorul a fost găsit de un elicopter al poliţiei şi transportat la spital. După ce s-a restabilit, Alin şi-a recuperat echipamentul abandonat printre nisipuri şi a reluat expediţia, cu o întârziere de două săptămâni.

Totorean şi-a modificat traseul programat iniţial şi a evitat satul de aborigeni Areyonga, întrucât nu avea autorizaţie de acces în acea zonă. Areyonga ar fi fost un punct important pentru aprovizionarea cu apă şi alimente.

Alin a fost nevoit să urmeze un traseu mai lung, prin localitatea Hermannsburg,  a străbătut dealurile Petermann şi apoi s-a deplasat de-a lungul râului Finke, spre craterul de meteorit Gosses Bluff şi vârful Zeil.

Râul Finke este în general secat, dar din loc în loc se mai întâlnesc ochiuri de apă, care se poate bea după ce este filtrată şi apoi dezinfectată cu pastile de clorură de argint – aşa cum a procedat şi exploratorul român.

Craterul Gosses Bluff nu a mai fost însă atins, pentru ca ar fi necesitat cinci zile de drum special pentru aceasta, iar Alin Totorean era în întârziere. Pentru exploratorul român, principala hrană a fost o combinaţie de arahide, migdale, nuci caju şi stafide, întrucât conservele i-ar fi îngreunat prea mult bagajul.

O problemă neaşteptată a fost aceea că, timp de câteva zile, nu a existat posibilitatea comunicării prin telefon – nici în reţeaua Inmarsat, nici în Thuraya.

Principalele pericole din zonă au fost scorpionii şi şerpii veninoşi, care sunt activi mai ales pe timpul nopţii, când e mai răcoare. Într-o noapte, Alin a fost însă trezit de trei câini dingo, care se învârteau în jurul lui, mârâind...

Trei – patru ore de somn, după o zi de mers pe jos

image

În dimineaţa zilei de 4 martie, Alin a escaladat cu succes vârful Zeil, cel mai important munte din nordul Australiei.

Deşi nu este foarte înalt (1.513 metri), Mount Zeil este greu de escaladat, din cauza aridităţii zonei şi a temperaturilor de până la 40 de grade Celsius.

 Alin povesteşte că, pentru a recupera întârzierile din prima parte a traseului, au fost momente în care a mers “zi-lumină”, urmate de nopţi în care a dormit doar trei – patru ore. Prima etapă a călătoriei lui Alin, care a totalizat 750 de kilometri, s-a încheiat la 9 martie, în oraşul Alice Springs, chiar în centrul continentului.

Cea de a doua etapă a expediţiei include un traseu de 700 de kilometri, spre nord, prin platoul Arnhem, între Cheile Katherine şi ţărmul Mării Arafura. Totorean a ajuns deja la Katherine şi parcurge acum zona mlăştinoasă a Parcului Naţional Kakadu, recent devastată de furtuni şi inundaţii.

Din Mongolia până în Chile

image

Ion Totorean, sau Alin, cum îi spun prietenii, are 41 de ani şi e născut la Arad. Prima lui aventură a fost în anul 2003, când Alin a executat prima expediţie românească solitară în Mongolia, străbătând pe jos circa 500 de kilometri.

În anul 2005, Alin a călătorit de unul singur în India, parcurgând, tot pe jos, 8500 de kilometri. Înainte să pornească spre Australia, Alin Totorean a mai avut expediţii în Turcia, Maroc şi în America de Sud. La mijlocul anului trecut, la Valparaiso (Chile), Alin Totorean a avut şi o întâlnire surpriză, cu un grup de muzicanţi care vorbeau limba română.

Explicaţia a fost simplă: deşi proveniţi din America de Sud, artiştii vin foarte frecvent să cânte în România, fiind deja familiarizaţi cu Bucureştiul sau cu staţiunile de la Marea Neagră. În urma călătoriilor sale, Alin Totorean a publicat în România peste 45 de materiale de presă, constând în articole şi fotografii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite