Experţi: o treime din planeta Marte a fost acoperită de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cercetători de la Universitatea din Colorado au condus o echipă care a analizat pe Marte prezenţa unor foste delte şi mai multe reţele de văi care par rezultatul unor cursuri de apă.

Cercetătorii au descoperit că multe delte erau la un nivel similar şi au spus astfel că ele ar fi putut înconjura un vechi ţărm, alimentând cu debitele mai multor râuri un ocean, relatează The Guardian.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste descoperiri sugerează că în urmă cu 3,5 miliarde de ani, o treime din Marte a fost acoperită cu apă, cea mai mare cantitate de apă fiind în emisfera nordică a planetei.

Activitatea vulcanică este principalul contraargument la prezenţa golfurilor, văilor, deltelor şi altor semne care indică că pe Marte ar fi fost apă.

Studiul mai arată că Marte ar fi avut o reţea hidrologică similară cu cea a Terrei şi un ciclu al apei care includea precipitaţii, nori, gheaţă şi râuri subterane.

"Una din întrebările-cheie la care dorim să aflăm răspunsul este cum a dispărut toată apa de pe Marte", a zis cercetătorul Di Achille.

"A îngheţat, s-a scurs sub pământ, sau s-a evaporat în aer?", s-a întrebat unul din realizatorii raportului. "Următoarea misiune pe Marte, din 2013, va încerca să afle ce importanţă a avut pe planeta Marte lipsa gazului din atmosferă . Acest lucru ne va face să aflăm mai repede şi ce s-a întâmplat cu apa de acolo", a mai zis Di Achille.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite