VIDEO Expert în islam, Laura Sitaru: „Evenimentele din Egipt au la bază lipsa acută a libertăţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Sitaru, cercetător în studii orientale, a explicat marţi la "Special Adevarul.ro" psihologia lumii islamice în contextul valului de revoluţii care zguduie regimurile autoritare din lumea arabă.

"Cele 2 revoluţii din Tunisia şi Egipt au în comun o serie de nemulţumiri sociale care au crescut în ultimii ani în ciuda reformelor economice vizibile. Locul sau palierul pe care nu s-a reformat deloc este cel politic şi al libertăţilor de expresie", a spus expertul.

„Tot asistăm în spaţiul arab la alegeri care au aparenţă democratică, care admit participarea mai multor candidaţi, am vazut asta şi la alegerile din Tunisia şi la cele din Egipt, dar dincolo de aceasta aparenţă se ascunde o lipsă acută a libertăţilor esenţiale ale oamenilor. Aceste 2 explozii sociale au la baza lipsa acută a libertăţilor. Cei care au ieşit în stradă la Cairo nu vor schimbări de persoane, de guverne,vor schimbarea sistemului", a adăugat Sitaru.

"În istoria islamului este o anumită atitudine de respect faţă de lider. Liderul aici are un fel de imagine a tatălui naţiunii şi cu greu este contestat un lider, trebuie să se ajungă la o limită extremă", a mai explicat Laura Sitaru.

Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, a declarat că „nu există semnale că o structură de forţă cum e cea din Egipt va putea fi clătinată chiar cu plecarea lui Mubarak. E puţin probabil să avem schimbări aşa de dramatice încât structurile de forţă din Egipt să se modifice atât de mult încât să schimbe şi relaţiile diplomatice, să îşi piardă aliaţii, cum ar fi SUA"

image

"Dacă s-ar ajunge la o ruptură în sânul puterii, asta poate duce la război civil, la băi de sânge", a adăugat Chifu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite