Exerciţiu de supravieţuire în peşteră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speologul clujean Iosif Viehmann şi-a încheiat a doua perioadă de izolare totală în Peştera Vântului, în doar patru ani. În ciuda vârstei înaintate, profesorul clujean continuă să fie

Speologul clujean Iosif Viehmann şi-a încheiat a doua perioadă de izolare totală în Peştera Vântului, în doar patru ani. În ciuda vârstei înaintate, profesorul clujean continuă să fie atras de peşterile din Apuseni, deşi ultima intrare îi putea fi fatală.
Viehmann a intrat în Peştera Vântului, din şuncuiuş-Bihor, destinată doar profesioniştilor, în data de 20 august, înarmat cu hrană şi echipamente ştiinţifice, cu intenţia de a rămâne în subteran 15 zile. Obiectivul era de a studia comportamentul uman, în condiţii de izolare totală, activitatea creierului, stresul acţiunii mediului subteran, ceasul biologic intern. De această dată, profesorul a cerut ajutor mai devreme. Viehmann a fost scos marţi seara din peşteră de paramedicii de la SMURD Bihor şi dus la o clinică medicală clujeană pentru efectuarea analizelor. După cum ne-a declarat, a avut ocluzie intestinală, care îi putea fi fatală. Încă din cea de-a doua zi nu s-a simţit bine, mâncând o săptămână doar lapte şi supă. A mai fost aici în iarna anului 2002, în izolare totală, cu un coleg de club, în vârstă de 33 de ani. În cele nouă zile petrecute atunci, a consemnat o eroare de opt ore, faţă de numai patru ale colegului său. "Am demonstrat că omul are ceas biologic", ne-a declarat speologul. De această dată, din cauza panicii, eroarea consemnată în jurnal a fost de aproape trei zile. "Cazuri de izolare în peşteri sunt peste 100 în lume, dar aceasta este singura de izolare totală", ne-a mai spus clujeanul. Viehmann, de şase decenii un pasionat al peşterilor, îşi va aniversa cei 81 de ani mâine, la intrarea în peşteră, cu echipajele de urgenţă care l-au scos la suprafaţă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite