Exerciţiu militar, la Câmpia Turzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mai multe aplicaţii în teren, zona muntoasă Iara, zona de câmpie Zau- Mureş, de intervenţii în caz de calamităţi cu civili răniţi sau militari, în situaţii diferite de război sau pace,

mai multe aplicaţii în teren, zona muntoasă Iara, zona de câmpie Zau- Mureş, de intervenţii în caz de calamităţi cu civili răniţi sau militari, în situaţii diferite de război sau pace, căutare-salvare, cu şi fără luptă. şefii misiunilor ungară, lt col Nagy Janos, de confesiune catolică, respectiv col. Ozkan Ugurlu, musulman, ne-au declarat că au uitat istoria care i-a situat secole la rând în tabere adverse, şi că sunt acum prieteni. Exerciţiul demonstrativ de ieri, la încheierea aplicaţiei, a fost compus din două momente: în prima etapă, doi piloţi catapultaţi dintr-un elicopter avariat au fost recuperaţi, într-un mediu ostil multietnic şi religios, de către camarazii lor. În primul rând au fost paraşutaţi opt militari, dintr-un avion CASA-EADS al forţelor turce, apoi două elicoptere, unul turc şi unul maghiar, au recuperat răniţii, escortaţi de alte două elicoptere SOCAT româneşti, acţiune finalizată în mai puţin de 20 de minute.

Inspecţia la nivel înalt
Cea de-a doua aplicaţie a fost o cooperare între mai multe instituţii de intervenţii, militarii forţei internaţionale şi unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor, care au intervenit în cazul unui accident aviatic civil. Intervenţia echipajelor mixte a prilejuit desfăşurarea maşinii speciale de intervenţii, din dotarea SMURD, implementată de trei luni, care încă nu a fost desfăşurată în situaţii reale. Aplicaţia a fost cronometrată la 29 de minute, în prezenţa celor trei generali din ţările participante, Gheorghe Catrina, şeful de stat major al Forţelor Aeriene, Kazim Ondul, şeful Departamentului Instrucţiei turce, Zoltan Orosz, comandantul Escadrilei de Aviaţiei din Szolnok.

Aparate vechi şi noi
La finalul demonstraţiei, echipa de generali a inspectat aparatele de zbor ale fiecărei misiuni naţionale: COUGAR din Turcia, MI17 din Ungaria şi SOCAT-urile româneşti, IAR-uri modernizate. Cu excepţia aparatelor turceşti, de fabricaţie 2000, celelalte aparate au trei decenii de activitate. Senzaţie au făcut aparatele SMURD, prezentate de medicul Raed Arafat şi maşina complexă de intervenţii. Turcia a deplasat la Luna 40 de militari, un elicopter AS 532 COUGAR şi un avion CN 235 CASA, Ungaria 50 militari şi 2 elicoptere MI17, iar România 180 de militari şi civili, 15 elicoptere IAR 330, în variantele PUMA, SOCAT şi MEDEVAC.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite