Liderii autorităţilor locale nu vor respecta concedierile propuse de Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii autorităţilor locale nu vor respecta concedierile propuse de Executiv
Liderii autorităţilor locale nu vor respecta concedierile propuse de Executiv

Mai mulţi lideri ai autorităţilor locale încearcă să convingă Executivul că nu este nevoie de concedieri şi de o restructurare în masă. Liviu Dragnea crede că diminuarea cheltuielilor ar fi mai potrivită decât tăierile de personal, în timp ce alţi primari nici nu se gândesc să respecte decizia lui Boc. Preşedintele Traian Băsesc îl contrazice pe Boc în această privinţă!

Preşedintele Asociaţiei Consiliilor Judeţene, Liviu Dragnea(PSD), a declarat pentru NewsIn că pachetul de legi privind descentralizarea va fi prezentat luni în şedinţa coaliţiei şi că ideea de bază este să nu se mai discute despre "tăieri de personal", ci de diminuarea cheltuielilor.

Citiţi şi:


Dragnea a mai precizat că liderii coaliţiei urmează să ia "o decizie politică" în şedinţa de luni în privinţa susţinerii pachetului de legi privind descentralizarea, care va fi discutat începând de joi, la Buşteni, de liderii autorităţilor locale şi reprezentanţi ai Guvernului.

"Grupul de lucru de la Buşteni va discuta pe descentralizare, Legea finanţelor locale, standarde de cost şi buget de funcţionare. I-am invitat pe domnii Boc şi Pogea ca să le prezentăm pachetul de legi la care am lucrat şi să nu mai discutăm de tăiat din personal, ci să discutăm de diminuarea cheltuielilor de funcţionare şi eficientizarea lor", a declarat Dragnea.

El susţine că la dezbateri şi-au confirmat participarea premierul Emil Boc şi vicepremierul Dan Nica, pentru ziua de sâmbătă sau duminică, în vreme ce ministrul Finanţelor ar urma să fie prezent încă de joi.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că dezbaterea pe tema descentralizării trebuie să vizeze trei aspecte: actul administrativ, veniturile locale şi colectarea taxelor la bugetele locale. Discuţiile au vizat stabilirea standardelor de calitate şi cost pentru administraţiile locale, finalizarea procesului de descentralizare şi adoptarea Legii finanţelor publice locale.

Dragnea a atras atenţia asupra faptului că reprezentanţii administraţiei locale nu vor susţine proiecte de acte normative pentru descentralizare parţială. "Din păcate, sunt ministere care transferă anumite competenţe şi atribuţii în interiorul ministerelor şi, practic, descentralizează către administraţia publică locală numai cheltuiala şi nu vom susţine lucrul acesta. Şi am cerut ca, înainte de a analiza în Guvern propunerea unui minister pentru descentralizare, să treacă întâi pe la noi şi să ne spunem şi punctul de vedere", a spus Liviu  Dragnea.


Mazăre: "Boc e o păpuşică mică"

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că instituţia pe care o conduce are deficit de personal şi că nu are de ce să trimită oamenii în concedii neplătite sau să facă disponibilizări.

”Nu am de ce să-mi tirmit angajaţii din Primărie acasă. Ba mai mult, am lipsă de angajaţi şi trebuie să mai deschid două cluburi pentru persoane cu handicap şi unul de bătrâni şi nu pot să angajez oameni că nu mă lasă Boc şi Băsescu, mai exact, că Boc e Băsescu. Boc e o păpuşică mică (...)Nu vă uitaţi ce se întâmplă în ţară, nu vedeţi că vor să-i trimită acasă pe funcţionari, să nu-i mai plătească? Numai scandaluri încontinuu şi anchete şi ţara nu merge, iar oamenilor le e foame”, a afirmat Mazăre.

"Nu am de gând să respect decizie de reducere cu 20 la sută a personalului”

Primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, a declarat că nu va concedia oamenii din subordinea sa, chiar dacă reperezntanţii Guvernului vor solicita acest lucru printr-un act normativ.

„Clujul, care are cu puţin mai mulţi locuitori ca şi Craiova, are 1.095 de angajaţi iar noi avem 522. Iaşi are 1.043 şi Constanţa 795. Dacă mă iau după aceste cifre, eu ar trebui să angajez, nu să dau afară. Căutăm să reducem cheltuielile, dar dacă se ia la nivelul guvernul acea decizie de reducere cu 20 la sută a personalului, nu am de gând să o respect”, a declarat Antonie Solomon.

Legea autonomiei locale

Şi primarul din Bacău, Romeo Stavarache
crede că Guvernul nu poate decide reduceri de personal pentru administraţiile locale , deoarece există autonomie locală statuată prin lege.

"Aştept să văd cum ministrul Pogea şi prim-ministrul Boc se vor amesteca în administraţia locală, deoarece, după cum ştim în România există o lege a autonomiei locale. Sunt primării în România care îşi pot desfăşura activitatea în mod normal, cum este şi primăria Bacău, şi primării care nu pot să-şi desfăşoare activitatea. Pentru a putea interveni în activitatea primăriilor, ministrul Pogea şi prim-ministrul Boc trebuie să modifice Legea autonomiei locale", a declarat primarul municipiului Bacău.

Restructurarea instituţiilor de stat se va face raportat la standardele de cost, care se vor aplica atât pentru administraţia publică, cât şi pentru domeniile sănătăţii, asistenţei sociale şi învăţământului preuniversitar, a anunţat miercuri, 5 august, premierul Emil Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite