Exclusiv! Dezastru la admiterea în magistratură, 85% din candidaţi au picat proba eliminatorie tip grilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România este un deficit de peste 1.000 de magistraţi
În România este un deficit de peste 1.000 de magistraţi

Doar 452 de candidiţi din 3.433 de persoane înscrise au reuşit atingă pragul de 70 de puncte necesare continuării concursului de admitere la Institul Naţional al Magistraturii.

Un număr de 3.433 de persoane s-au înscris pe cele 200 de locuri la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii, cifra înregistrată constituind un record de candidaţi, iar măsurile de supraveghere la examen vor fi fără precedent, potrivit Consiliul Superior al Magistraturii.

Proba eliminatorie tip grilă a fost susţinută de 3283 de candidaţi. Aproximativ 80 de candidaţi nu au reuşit să strângă 20 de puncte, iar unul nu a acumulat niciun punct.

Tabelul cu rezultatele obţinute de candidaţi la proba eliminatorie tip grilă din data de 25 august 2011

Concursul are mai multe etape

Concursul cuprinde următoarele etape: 25 august - proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual, civil, drept penal, drept procesual penal; 8 septembrie - test de verificare a raţionamentului logic; 9-19 septembrie - susţinerea interviului ce constă în verificarea aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat.
Potrivit Regulamentului privind concursul de admitere la INM pentru promovarea examenului, candidatul trebuie să obţină cel puţin media finală 7, ocuparea locurilor urmând a se face în ordinea descrescătoare a mediilor

Subiectele păzite de jandarmi

Probele scrise se vor desfăşura sub supraveghere strictă, asigurată de către judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor precum şi de către personal din cadrul CSM şi INM.
Paza subiectelor, a baremelor, a lucrărilor scrise în plicuri sigilate precum şi transportul acestora va fi asigurat pe tot parcursul derulării concursului de către efective de jandarmi, precizează sursa citată.
Multiplicarea subiectelor şi a baremelor se va realiza de către comisia de multiplicare, de asemenea, sub directa supraveghere a efectivelor de jandarmi.

CSM: “Procedura de selecţie este transparentă”

Grilele cu subiecte sunt transportate în plicuri sigilate, urmând a fi desigilate în sălile de concurs în prezenţa reprezentanţilor candidaţilor înainte de începerea probei. Baremele aflate, de asemenea, în plicuri sigilate vor fi desigilate şi vor fi afişate după expirarea timpului probei de către comisia de admitere, în prezenţa efectivelor de jandarmi, mai arată sursa citată.
INM şi CSM asigură candidaţii că procedura de selecţie a viitorilor magistraţi este una transparentă şi obiectivă, iar măsurile descrise prezintă toate garanţiile pentru prevenirea oricărei posibilităţi de fraudă.

2010, procent de promovabilitate istoric

În 2010, procentul de promovabilitate în INM a fost  cel mai scăzut din istoria INM-ului.Doar 68 de posturi din cele 200 scoase la concurs s‑au ocupat în acest an la Institutul Naţional al Magistraturii, locul în care, după încă doi ani de studii, absolvenţii de Drept devin judecători şi procurori. Eşecul este cu atât mai surprinzător cu cât, începând din acest an, nota minimă de admitere a fost scăzută de la 8 la 7.

Ziarul Adevărula publicat o anchetă despre calitatea absolvenţilor facultăţilor de drept

Eşec la Magistratură. Facultăţi inutile

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite