Excesul de internări justifică existenţa unor clinici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile lui Şerban provoacă reacţii vehemente din partea medicilor

internările care se fac în acest moment în spitalele ieşene sunt întemeiate. Şeful CJAS Iaşi spune că medicii internează în exces pentru a justifica existenţa unităţilor medicale pe care le conduc. Afirmaţiile au stârnit reacţii vehemente din partea medicilor.
Anual, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi cheltuie aproximativ 27 miliarde de lei pentru decontarea internărilor, suma reprezentând peste 63% din bugetul CJAS Iaşi. Banii pe care îi înghit spitalele ieşene a stârnit nemulţumirea şefilor Casei. "În fiecare an se fac între 300.000 şi 400.000 de internări. Este un număr foarte mare, care nu se justifică. Dacă ar fi să facem o evaluare corectă, doar 10 procente din numărul spitalizărilor s-ar justifica", a declarat Şerban. Preşedintele Casei de Sănătate consideră că şefii de clinici şi de spitale încearcă, prin numărul mare de internări, să justifice, în faţa ministrului, necesitatea unităţilor pe care le conduc. "Vor să arate că este într-adevăr nevoie de ele. De asta se şi înfiinţează atât de multe specializări, pentru medici", a mai adăugat Şerban.
Afirmaţii urechiste
Acuzaţiile acestuia nu au rămas fără reacţii din partea medicilor ieşeni. Doctorul Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii "Sf. Maria" , consideră nejustificate spusele lui Şerban. "Este un procent curajos cel pe care îl dă domnul Şerban. Dacă ar fi să externăm 90 la sută din pacienţi, aşa cum ar vrea dumnealui, cred că am omorî câteva sute de oameni", a spus Burlea. Pe de altă parte, directorul Spitalului de Copii "Sf. Maria" recunoaşte că sunt şi pacienţi internaţi care ar putea fi trataţi ambulatoriu: "10-15 la sută din copiii pe care îi avem în spital ar putea fi trataţi şi acasă." Preşedintele Colegiului medicilor din Iaşi, prof. Vasile Astărăstoaie, îi recomandă lui Şerban să se documenteze înainte de a aduce astfel de acuzaţii. "Nu aş vrea să comentez afirmaţiile domnului Şerban, ele sunt urechiste şi nu au nici un fundament", a declarat profesorul Astărăstoaie. Deşi va avea de înfruntat opoziţia şefilor de spitale din Iaşi, şeful CJAS vrea să demareze un amplu control în legătura cu spitalizările. Iulian Şerban este decis să îi cheme la "raport" pe directorii de unităţi medicale, pentru a putea face un control direct al internărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite