Examenul de Bac, un déjà-vu lamentabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţia liceenilor la Bac e similară cu cea de anul trecut. Subiectele grele, camerele video, delăsarea elevilor, proasta guvernare – toate au fost invocate, din nou, ca motive ale dezastrului.

Rezultatele au început să fie afişate, vezi aici mediile, judeţ cu judeţ!

Aproximativ 180.000 de liceeni au participat anul acesta la examenul de Bacalaureat, din aproape 200.000 înscrişi. Printre aceştia s-au numărat şi tineri din promoţiile anterioare, unii aflându-se la a treia sau chiar la a cincea încercare.

Listele afişate ieri îi plasează pe mulţi dintre elevi sub linia de promovare a examenului. În majoritatea judeţelor, rata de promovabilitate este sub 50%, iar vârful se înregistrează în judeţul Ilfov, unde doar 14,65% din elevi au trecut Bacalaureatul. În Bucureşti, 39% din elevi au reuşit să promoveze. Promovabilitatea la nivel naţional este în acest moment de 43,01%, puţin mai slabă decât cea de anul trecut (44,47%). În realitate, s-ar putea ca rezultatele să fi fost mai bune.

Camerele au scăzut promovabilitatea

Deşi ministrul Educaţiei spune că de vină pentru rezultatele dezastruoase ar fi mai degrabă inadecvarea subiectelor (în special la matematică, unde majoritatea elevilor a picat) decât camerele de supraveghere, o analiză a situaţiei pe judeţe demonstrează limpede că-n 2011 n-a fost o coincidenţă înregistrarea unei promovabilităţi mult peste medie exact în judeţele fără camere de supraveghere.

Judeţul Suceava s-a clasat anul trecut pe locul 1 în top, cu 65,03% din candidaţi promovaţi. N-au avut nicio cameră video, din lipsă de fonduri. Acum, sub ochiul camerelor de supraveghere, procentul promovaţilor s-a prăbuşit cu aproape 20 de procente: de la 65,03, la 46,90%. În două licee, rata succesului a fost 0, adică niciun elev n-a promovat.

Harghita, record istoric negativ

Asemănător s-a întâmplat în Harghita: de la 64,03% în 2011, la 30,25 anul acesta. O prăbuşire la mai puţin de jumătate din scorul de anul trecut. Este cel mai slab rezultat al judeţului din întreaga sa istorie, se vaită inspectorii şcolari. În trei licee, nici măcar un absolvent n-a reuşit să promoveze. La fel în Constanţa, unde nu toate instituţiile au fost supravegheate video, anul trecut: de la aproape 58% promovabilitate, la 45%, acum.

Pentru sesiunea din toamnă, ministrul spune că va cere şcolilor să facă pregătire suplimentară cu elevii picaţi acum, iar ministerul va încerca să-i şi remunereze pe profesori pentru acest efort.Totodată, Ecaterina Andronescu i-a îndemnat pe elevii care nu au trecut examenul să renunţe la vacanţă şi să meargă la cursurile de pregătire.

Nu s-au luat măsuri

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a adăugat că rezultatele de anul acesta sunt dovada că „nu s-au luat măsuri pentru remedierea situaţiei". Ministrul promite analize la nivel naţional, în minister, cu experţi, iar apoi la nivelul fiecărei şcoli, unde va fi nevoie de „măsuri concrete, cu termene şi responsabilităţi foarte exacte".

„Vrem să punem concordanţă între ce învaţă elevii patru ani şi modul în care formulăm subiectele. Nu mă aştept să putem face minuni într-un an, dar măsurile nu se vor referi numai la clasa a XII-a, ele trebuie să vizeze pregătirea Bacalaureatului începând cu intrarea la liceu", a adăugat Ecaterina Andronescu.

Etapa a doua a examenului de Bacalaureat va avea loc în luna august. În 2011, promovabilitatea a fost de 44,47% la nivel naţional,
înaintea contestaţiilor, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când în aproape 30 de unităţi de învăţământ nu a fost niciun promovat.  A contribuit Mariana Bechir

Piaţa muncii reglează ce n-a reuşit sistemul

În opinia lui Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDUCER, situaţia de la Bac este rezultatul politicilor din sistem: „Toţi elevii, au, n-au înclinaţii spre teoretic, au fost trimişi să facă liceul şi au ajuns apoi cotizanţi la fabricile de diplome". Vlaston spune însă că piaţa muncii va regla ce n-a reuşit sistemul: „În sfârşit ne-am întors la paradigma «meseria, brăţară de aur». Doar unul, din 12 joburi necesită studii superioare. Au văzut şi ei, şi s-au lămurit: au început să fugă de diplome. La Bac s-au înscris jumătate din câţi aveau dreptul. De facultăţi or să fugă şi mai mulţi."

adevarul.ro îţi prezintă notele copilului dumneavoastră, judeţ cu judeţ  (ştirea este în curs de actualizare n.r.):

ALBA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

ARGEŞ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

ARAD: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BACĂU: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BISTRIŢA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BOTOŞANI: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BRAŞOV: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BRĂILA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

BUCUREŞTI: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

CĂLĂRAŞI: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

CARAŞ SEVERIN: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

CLUJ: Rezultatele copilului tău

CONSTANŢA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

CRAIOVA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

DÂMBOVIŢA: Rezultate Bacalaureat 2012 AFIŞATE. Vezi aici ce notă ai obţinut!

GALAŢI: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

GIURGIU: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

GORJ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

IALOMIŢA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

IAŞI: S-au afişat notele candidaţilor ieşeni la Bac. Vezi aici dacă ai promovat!

ILFOV: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

HUNEDOARA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

MEHEDINŢI: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

MARAMUREŞ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

MUREŞ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

NEAMŢ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

OLT: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

ORADEA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

PRAHOVA: Vezi aici notele la BAC

SĂLAJ: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

SATU MARE: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

SIBIU: Lista completă cu notele elevilor în Sibiu

SUCEAVA: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

TELEORMAN: Notele La Bacalaureat 2012 înainte de contestaţii!

TIMIŞ: Rezultate Bacalaureat 2012. Vezi AICI rezultatele oficiale ale examenului de Bacalaureat

TULCEA: Află de AICI rapid şi uşor ce notă ai luat!

VRANCEA: Vezi aici notele copilului tău!

43,01%reprezintă promovabilitatea la nivel naţional înaintea contestaţiilor.

Singurul absolvent de 10 din Constanţa

În curtea Liceului Teoretic „George Călinescu" din Constanţa, Sorin Stratulat (foto) ridică mâinile a victorie. Prietenii îl aclamă, părinţii sunt emoţionaţi. Mama lăcrimează, tatăl îl bate bărbăteşte pe umăr. Sorin este fericit: „V-am zis eu că o să fie bine".

Sorin Adrian Stratulat, elev în clasa a XII-a C, este singurul din judeţ care a obţinut media maximă la Bac. Vine dintr-o familie de informaticieni şi părea că drumul şcolar îi este stabilit: matematică, informatică, fizică. A luat premii, a câştigat olimpiade. Dar a studiat la trei şcoli până să-şi găsească locul: Ştiinţele Umane. A dat examen la Română, Istorie, Geografie.

„Nu pot să zic că am învăţat foarte mult, m-am dus şi la plajă, uitaţi cât sunt de bronzat! Dar am învăţat la ce contează. Şi examenul de Bacalaureat contează pentru viitorul meu".

Sorin Stratulat vrea să dea admitere la două facultăţi - Ştiinţe Politice şi Comerţ. Pe ambele vrea să le urmeze în ţară. „Vreau să îmi văd în continuare de programul meu: hip-hop, kickboxing, fotbal.  Eu sunt ca Spania în fotbal, sunt cel mai bun! Duminica mă duc la biserică, dar nu mă laud cu asta. Trebuie să fii smerit şi cu capul pe umeri. Fără ajutorul lui Dumnezeu n-aş fi reuşit."

Notele maxime, rarităţi şi în alte judeţe

Şi în judeţul Cluj, şase fete au reuşit să obţină media 10 la Bac. Este vorba despre Ana Munteanu de la Liceul „Andrei Mureşanu" din Dej, Ana Maria Mihăilă - Liceul „Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca, Magdalena Todean, Daniela Muncaci şi Alexandra Marian de la Liceul „Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca, şi Roxana Sârbu de la Liceul „Pavel Dan" din Câmpia Turzii.În Suceava au fost doar patru medii de 10, iar în Bucureşti, trei.  Sînziana Ionescu

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite