Examenul de conducere se pică pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

siguranţa circulaţiei şi indicatoarele rutiere, să devină şoferi?", spun poliţiştii ieşeni.În fiecare zi, în centrul Iaşiului, sute de persoane se calcă în picioare lângă Prefectură.

siguranţa circulaţiei şi indicatoarele rutiere, să devină şoferi?", spun poliţiştii ieşeni.
În fiecare zi, în centrul Iaşiului, sute de persoane se calcă în picioare lângă Prefectură. Nu este vorba nici de înscrierea la vreun liceu, facultate sau de vreo plecare ieftină în străinătate. Tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi aşteaptă să fie invitaţi în sală şi apoi la traseu, pentru a obţine mult râvnitul permis de conducere. Dacă ar fi vorba de concurenţă la o facultate, numărul celor înscrişi ar depăşi cu mult toate instituţiile de învăţământ. Doar în primele şase luni ale acestui an, peste 20.000 de ieşeni au solicitat să fie examinaţi în vederea obţinerii permisului de conducere. "Zilnic avem câteva sute de candidaţi. Dacă ar fi să facem un calcul simplu, avem peste 3.300 de candidaţi în fiecare lună", a declarat comisarul Tudor Minea, şeful Serviciului public comunitar regim permise conducere. Potrivit comisarului Minea, se observă o creştere mai ales în ceea ce priveşte numărul tinerilor care se înscriu la examen. "Mulţi au terminat liceul şi, în dorinţa de a se angaja, s-au înscris pentru permis. Acesta, cu atât mai mult cu cât este o condiţie din partea angajatorilor", a mai spus şeful Serviciului public comunitar regim permise conducere. Din numărul total al celor care au urmat cursurile unei şcoli specializate, doar 25 la sută reuşesc să obţină permisul de conducere. "Cel mai frecvent întâlnite greşeli sunt neacordarea priorităţii şi fostele teste de poligon. Nu respectă culoarea roşie la semafor şi mai şi lovesc maşina pe care o conduc", a precizat comisarul Tudor Minea. Îngrijoraţi de această situaţie, şefii serviciului atrag atenţia că multe dintre şcolile auto din oraş îşi pregătesc superficial elevii. "Sunt interesate doar de profit. Cu preţuri mici îşi atrag clienţii, dar asta nu înseamnă şi o bună pregătire pentru examenul auto", a încheiat comisarul Tudor Minea.

Carnetul de şofer, Loterie
Pentru vasluieni, a obţine un permis auto a devenit o adevărată loterie. Practic, unul din trei candidaţi ce se prezintă la concursul pentru obţinerea permiselor auto reuşeşte să devină conducător auto cu acte în regulă. Pentru ceilalţi, mai puţin norocoşi, poliţiştii le recomandă mai multă concentrare în trafic şi aprofundarea legislaţiei în vigoare din domeniul rutier. "Lunar, la concursul pentru obţinerea permiselor auto se înscriu, în medie, 1.200-1.300 persoane. Dintre acestea, reuşesc să treacă de proba scrisă doar 40-45%, ca în cele din urmă numai 32% să treacă şi de rigorile de la traseu", ne-a declarat Alexandru Cernat, comisar-şef la Serviciul Public Comunitar Judeţean de Evidenţă Permise Auto şi Certificate de Înmatriculare Vaslui.

Promovabilitate 34%
"Numai cei care sunt cu adevărat pregătiţi vor trece, cine nu, nu. Dacă vor exista contestaţii, noi vom face verificări de faţă cu candidatul, tocmai pentru o transparenţă totală. Din păcate, doar 60% din subiecţi trec proba scrisă la legislaţie rutieră şi doar 50% la proba de traseu. Per ansamblu, procentajul de sală plus traseu se situează undeva la 34%, ceea ce este meritoriu, dacă ne comparăm cu alte judeţe", a precizat comisarul-şef Virgil Ardeleanu, şeful Serviciului Înmatriculări şi Permise Auto. La fiecare serie se înscriu circa două sute de candidaţi, din care trec examenul circa 60-70. Poliţiştii băcăuani au înăsprit în ultimul timp măsurile de siguranţă la examenul auto, pentru a exclude posibilitatea apariţiei unor fraude.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite