Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat
Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat

Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat dacă o propunere formulată sâmbătă de ministrul Educaţiei va fi adoptată de Parlament în cadrul unui pachet de legi ale educaţiei. Ministrul Educaţiei a anunţat că vor avea loc schimbări în modul de evaluarea a elevilor. Ecaterina Andronescu a declarat pentru Realitatea TV că toţi absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine o testare a cunoştinţelor de folosire a calculatorului.

Potrivit ministrului Educaţiei, propunerea se referă la eliminarea probelor orale, urmând ca bacalaureatul să cuprindă doar trei probe scrise, respectiv la limba română - obligatorie pentru toată lumea, la matematică - obligatorie pentru cei care au absolvit licee cu profil ştiinţific, real sau tehnologic şi o parte din cele vocaţionale cum ar fi liceele militare sau la istorie, care va fi o disciplină obligatorie pentru cei din zona socio-umanistă şi cei de la liceele vocaţionale de muzică, artă plastică etc., în funcţie de profilul liceului.

Totodată, la alegere şi tot în funcţie de profil, se va da a treia probă la chimie, fizică, informatică sau biologie pentru clasele de real, respectiv economie, geografie, logică, filosofie şi psihologie pentru secţiile umane. O ultimă probă, cea de-a patra va fi pentru elevii reprezentând minorităţile naţionale, respectiv limba maternă, transmite Agerpres.

Andronescu schimbă modul de evaluare a elevilor

Andronescu a declarat că elevii vor fi evaluaţi la sfârşitul clasei a IV-a, pentru ca profesorii din ciclul gimnazial să cunoască nivelul copiilor.

Ecaterina Andronescu a mai precizat că s-a convenit şi asupra modalităţilor în care se va face trecerea de la gimnaziu la liceu, şi anume, pe baza unei evaluării continue în anii de gimnaziu.

"Am convenit ca după clasa a IV-a să urmeze evaluarea competenţelor de bază, astfel, când elevul va fi preluat în clasa a V-a, profesorul să ştie nivelul de acumulare. Am convenit, de asemenea, asupra modalităţilor de trecere de la gimnaziu la liceu, pe baza evaluării continue din anii de gimnaziu, o evaluare de tip internaţional", a precizat Ecaterina Andronescu, citată de Realitatea.net.

Legat de testarea absolvenţilor clasei a XII-a, ministrul Andronescu a spus că "s-a convenit asupra competenţelor care se evaluează la sfârşitul ciclului liceal, printre care competenţele informatice care vor fi evaluate pentru toţi absolvenţii de liceu, indiferent de profil".

"Saltul foarte important în modernizarea învăţământului pe care această lege îl stabileşte este structurarea curricumului naţional pe formarea de competenţe. Şi sunt definite în lege cele opt competenţe cheie care sunt stabilite şi în documentele Comisiei Europene. În acest pachet de legi am prins evaluarea competenelor digitale ca fiind obligatorie. Fiecare absolvent de liceu va avea un atestat al acestor cunoştinţe", a mai declarat Ecaterina Andronescu care a adăugat că proiectul de informatizare a învăţământului a demarat în 2001 şi este în plină desfăşurare.

Ecaterina Andronescu a discutat săptămâna aceasta cu membrii federaţiilor sindicale despre propunerile de reformare a sistemului de educaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite