"Evreii au trăit clipe de groază"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în vagoane şi purtaţii pe traseul Iaşi - Podu Iloaiei.La 65 de ani de la tragedie, supravieţuitori ai Pogromului, diplomaţi şi cercetători din ţară şi din străinătate, au parcurs ieri

în vagoane şi purtaţii pe traseul Iaşi - Podu Iloaiei.
La 65 de ani de la tragedie, supravieţuitori ai Pogromului, diplomaţi şi cercetători din ţară şi din străinătate, au parcurs ieri traseul "trenurilor morţii". După ce au depus coroane de flori şi s-au rugat la Monumentul victimelor Pogromului, unde sunt înmormântate cele mai multe victime, ambasadorii SUA şi ai Israelului au participat la ceremoniile de comemorare de la cimirirele evreieşti din Podu Iloaiei şi Târgu Frumos.

"Mulţumim celor care ne-au ajutat"
La 65 de ani de la Pogromul de la Iaşi, supravieţuitorii îşi aduc aminte cu groază de clipele petrecute. Unul din supravieţuitori este şi Pincu Kaiserman, preşedintele Comunităţii evreieşti din Iaşi. "Au fost clipe de groază. Îmi amintesc că am fost scoşi cu toţii din casă şi obligaţi să mergem la chestură. Foarte mulţi evrei au fost ucişi în curtea chesturii, când s-a deschis focul cu o mitralieră de pe acoperiş", spune domnul Kaiserman. "Cei rămaşi în viaţă au fost duşi spre gară cu mâinile ridicate. Acolo au fost întinşi cu faţa la pământ, iar cei care ridicau capul erau imediat împuşcaţi", adaugă acesta. Preşedintele Comunităţii evreieşti din Iaşi îşi aminteşte de trenurile în care evreii au fost înghesuiţi cu sutele. "În vagoane în care au fost ţinute animale au fost urcaţi 150 într-unul, de nici nu se puteau mişca. Închipuiţi-vă, o căldură dogoritoare, aerul nu intra printre scândurile vagonului... Din primele momente o parte au înnebunit, alţii îşi rupeau hainele de pe ei şi unii îşi beau propria urină". Dacă distanţa de la Iaşi la Podu Iloaiei era pacursă în mod normal în 30 de minute, trenurile făceau, de această dată, 8 ore. Cei mai mulţi evrei şi-au pierdut viaţa în aceste trenuri. Potrivit istoricilor, în Pogromul de la Iaşi au fost ucişi peste 13.000 de evrei. Rememorând clipele trăite, preşedintele Comunităţii evreieşti din Iaşi nu poate să nu amintească şi de ieşenii care au ajutat la salvarea vieţii a zeci de evrei. "Nu pot să nu mulţumesc celor care au ajutat în acele clipe de groază. şi-au riscat propria viaţă pentru a ne ajuta pe noi, şi le rămânem mereu recunoscători", a încheiat Pincu Kaiserman.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite