Evaziune de două milioane de euro, la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Tascochim Grup SRL a fost înfiinţată în luna noiembrie 2005, cu sediul declarat în municipiul Vaslui, pe strada Călugăreni, în incinta unei spălătorii auto. Sediul, o cameră de

Firma Tascochim Grup SRL a fost înfiinţată în luna noiembrie 2005, cu sediul declarat în municipiul Vaslui, pe strada Călugăreni, în incinta unei spălătorii auto. Sediul, o cameră de câţiva metri pătraţi, s-a dovedit a fi unul fictiv, pentru că, în realitate, Tascochim nu a funcţionat nici o zi la această adresă. Noua firmă o avea ca administrator pe ieşeanca Emanuela Taşcu.
La înfiinţare, firma a declarat că are un punct de lucru în comuna Găneasa, judeţul Olt. Acolo, se pare, cei de la Tascochim au subînchiriat un depozit de carburanţi de la fostul Agromec Găneasa. După declararea sediului social şi a punctului de lucru, Tascochim a solicitat autorizaţii de utilizator final, pentru a putea tranzacţiona uleiuri minerale în legalitate. "În baza celor patru autorizaţii obţinute, societatea urma să se aprovizioneze de la rafinăriile Vega şi Steaua Română, din zona Ploieşti, cu cantitatea totală de 9.500 tone de uleiuri minerale neaccizate. Din verificările întreprinse la faţa locului, a rezultat faptul că la punctul de lucru de la Găneasa, judeţul Olt, nu existau instalaţii tehnologice, laboratoare şi alte echipamente pentru fabricarea degresantului tip P. Administratorul Taşcu a întocmit, în mod fictiv, acte de producţie, bonuri de consum şi alte acte, în scopul disimulării realităţii", a declarat Vasile Langa, comisar-şef al Gărzii Financiare Vaslui.
În patru luni de zile, Tascochim a vândut peste 4.400 de tone de uleiuri minerale neaccizate drept combustibili la diverse staţii de carburanţi, paguba făcută statului român depăşind 2 milioane de euro. Dacă această firmă ar fi luat din rafinării întreaga cantitate pentru care a primit autorizaţie de la Finanţele Publice din Vaslui, prejudiciul ar fi fost de cinci ori mai mare.
Pentru a masca faptul că face evaziune fiscală pe scară largă, firma a emis facturi fiscale din care rezulta că a vândut degresant tip P către 13 firme din ţară.

Dosarul zace pe la instanţe
Dosarul Tascochim Vaslui stă de mai bine de o săptămână prin instanţe, după ce avocaţii celor trei capi ai afacerii, arestaţi la Iaşi, au făcut mai multe recursuri la mandatele de arestare. La Curtea de Apel Iaşi, Tiberiu Cristodorescu, cel considerat "creierul" afacerii, şi-a susţinut nevinovăţia în faţa judecătorilor, alături de Lucian Cardaş, al doilea arestat în acest dosar. În sala de judecată, avocaţii celor doi au încercat din răsputeri să convingă judecătorii că procurorii nu au probe certe care să ateste vinovăţia celor doi, iar acele probe care există au fost fabricate. Unul dintre cele mai puternice argumente folosite de către avocaţii lui Cristodorescu şi Cardaş a fost acela că procurorii anticorupţie nu au avut autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice, atunci când au făcut acest lucru.
Un rol important în această acţiune l-au avut poliţiştii din cadrul Serviciului de Crimă Organizată din IPJ, Garda Financiară Vaslui şi procurori din cadrul Biroului Teritorial Vaslui, din cadrul DIICOT. Întrucât tentaculele afacerii se întind pe raza mai multor judeţe din ţară, este foarte probabil ca acest caz să intre în jurisdicţia DNA Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite