Europenii din Est se consideră mai săraci decât acum 20 de ani, potrivit unui sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europenii din Est se consideră mai săraci decât acum 20 de ani, potrivit unui sondaj
Europenii din Est se consideră mai săraci decât acum 20 de ani, potrivit unui sondaj

Saltul uriaş de la comunism la capitalism şi democraţie presupune o schimbare de viaţă dificil de asimilat. Poate de aceea, generaţiile mai în vârstă din ţările fost comuniste, cei care au trăit majoritatea vieţii lor în cadrul sistemului vechi, resping experienţa unei transformări mai mult decât cei născuţi puţin înainte sau după căderea zidului, conform unui sondaj al Institutului American Pew, realizat în nouă ţări

Sondajul publicat în El Pais arată că, în general, cetăţenii din fostul bloc comunist european şi-au pierdut o parte din entuziasmul iniţial pentru ideile capitalismului şi ale democraţiei. Schimbarea cea mai pronunţată a avut loc în Ucraina: doar 30% din ucraineni aprobă un sistem multipartit, în comparaţie cu 72% în 1991, când un sondaj similar a fost efectuat.

Citiţi şi:


Generaţia mai tânără, rezidenţi în oraşe şi cei cu studii superioare tind să adopte această transformare. În Rusia, de exemplu, majoritatea celor sub 50 de ani acceptă trecerea la un sistem cu mai multe partide şi a economiei de piaţă. Dar cei care au depăşit această vârstă sunt mult mai puţin optimişti, între grupa de vârstă de 65 ani sau mai mult, doar 27% au exprimat o atitudine pozitivă.

Acest model se repetă în toate ţările studiate, cu excepţia Germaniei de Est, în cazul în care satisfacţia schimbării este una generală - şi reflectă aceeaşi divergenţă care se observa în rândul populaţiei, în 1991.

Mai săraci decât acum 20 de ani

Un factor care explică nemulţumire cetăţenilor din aceste ţări cu privire la schimbările suferite, este acela că ei se consideră mai săraci decât acum 20 de ani. Consensul este că oamenii obişnuiţi au beneficiat mai puţin de schimbare decât politicienii şi oameni de afaceri.

Doar polonezii (47%) şi cehii (45%) consideră că situaţia lor economică este mai bună acum decât atunci când au trăit în conformitate cu modelul comunist. Maghiarii (72%), ucrainenii (62%) şi bulgarii (62%) consideră că economia de piaţă de acum i-a făcut mai săraci ca înainte.

Paradoxal:  viaţa de azi este mai bună

Totuşi, în mod paradoxal, majoritatea oamenilor se declară mulţumită de viaţa de acum. Astfel, chiar şi cele mai critice modificări ale vieţii lor personale sunt mai pozitive decât în 1991. În Polonia, de exemplu, 44% au răspuns că sunt mai mulţumiţi în acest an, comparativ cu 12% în 1991.

În alte ţări, schimbarea a fost mai puţin pronunţată. În Bulgaria şi Ungaria, doar 15% din cei intervievaţi au declarat că au fost satisfăcuţi în acest timp, comparativ cu 4% şi 8% care au declarat după căderea Zidului.

Germanii de Est credeau mai mult în reunificare în 1991

Germanii de Est, inclusiv, aprobă reunificarea cu o majoritate solidă, la fel ca germanii de Vest, care au fost incluşi în studiu. Cu toate acestea, mai puţini est-germani au acum o imagine pozitivă a reunificării decât în 1991.

Cetăţenii din ţările fost-comuniste cred că nu se pot bucura de principiile democratice nici astăzi

Există o diferenţă puternică în modul în care cetăţenii din cele nouă ţări studiate văd principiile democratice. De exemplu, aproape doi din trei maghiari consideră foarte importantă libertatea de exprimare, în comparaţie cu 37% din ruşi. Peste 60% dintre bulgari a declarat că alegerile cinstite sunt importante, în comparaţie cu 39% din lituanieni. Ruşii îşi exprimă cel mai puţin entuziasmul pentru valorile democratice, în timp ce de partea opusă se află est-germanii, urmaţi îndeaproape de polonezi şi cehi.

Cu toate acestea, ceva ce pare să unească cele mai multe dintre respondenţi este frustrarea faţă de experineţa democratică. Ei regretă că, în practică, nu se pot bucura de principiile democratice.

Interviurile au avut loc între 27 august şi 24 septembrie cu aproximativ 1.000 de oameni în fiecare ţară, marja de eroare fiind între 3,5% şi 5%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite