Îşi lasă familia ca să aibă grijă de bătrânii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îşi lasă familia ca să aibă grijă de bătrânii Europei
Îşi lasă familia ca să aibă grijă de bătrânii Europei

Împinse de sărăcie, 26 de femei de la ţară au făcut un curs de asistent personal, sperând ca astfel să obţină o slujbă în Germania, Italia, Spania sau chiar în Israel. Rodica Tomeac (38 de ani) din comuna Odoreu are cinci copii, însă va pleca imediat ce va găsi un post de îngrijitoare oriunde în Europa. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Rodica Tomeac, de profesie croitoreasă, este şomeră de aproape un an, de când s-a închis fabrica unde câştiga salariul minim pe economie. „Erau bani puţini, abia ne descurcam, dar nu aveam ce face“, spune femeia.

Acum, ea se află printre cele 26 de absolvente ale cursurilor de asistent personal organizate de Crucea Roşie şi finanţate de Uniunea Europeană. A fost una dintre cele mai active cursante pe parcursul celor şapte luni, iar acum este în căutarea unui loc de muncă.

„Mi-am lăsat familia acasă pentru a putea merge la şcoală, dar ştiu că sunt agenţii private care caută astfel de persoane pentru cei bătrâni sau pentru bolnavi din ţările europene. Sper să ajung şi eu să muncesc pe un salariu decent”, spune Rodica Tomeac. Ea a aflat că asistenţii personali sunt foarte bine plătiţi în Germania, Israel şi chiar în Italia, aşa că este dispusă să-şi lase familia pentru un astfel de loc de muncă.

„Deocamdată sunt şomeră, nu am unde să lucrez. Am început cursul pentru că mi-am dorit să am o şansă. Mâine, dacă aş primi o ofertă de a lucra în străinătate, aş accepta-o. Este un sacrificiu mare pentru familie, însă în câteva luni câştig cât într-un an în România”, spune Rodica. Nu ştie cu cine şi-ar lăsa cei cinci băieţi, însă ei sunt motivul pentru care ar pleca din ţară fie şi pentru câţiva ani.

Soţul, muncitor necalificat în spania

image

Rodica (dreapta) face o demonstraţie la cursul de asistenţi



De altfel, de câteva luni, şi soţul Rodicăi a plecat din ţară. Marian (40 de ani) lucrează acum în Spania, ca muncitor necalificat în domeniul construcţiilor metalice. A fost nevoit să lase familia acasă tocmai pentru că nu se descurcau cu banii.

„Până să plece în Spania a muncit în ţară, pe unde putea, numai să aducă bani familiei. Din fericire, acum are un loc de muncă stabil, primeşte lunar peste 1.000 de euro, însă tot nu sunt suficienţi. Trimite banii acasă de fiecare dată, el rămânând cu o sumă mică, pe care o foloseşte pentru întreţinerea lui”, spune Rodica.

Marian Radu (18 ani), Robert (17 ani), Ionuţ Vasile (16 ani), Lucian (14 ani) şi Patrick (9 ani) ştiu că şi fără mamă le-ar fi greu, însă greutăţile de zi cu zi i-au responsabilizat.

„Ne-ar fi foarte greu dacă mami ar pleca în străinătate în condiţiile în care şi tatăl nostru este acolo. Dacă ar pleca, ştim că doar pentru noi şi viitorul nostru ne-ar lăsa singuri”, spune Lucian. Marian e singurul care nu mai merge la şcoală, pentru că a terminat liceul anul trecut, şi lui i-ar rămâne în grijă cei patru fraţi. „Este foarte greu, numai pentru abonamente la microbuz ca să meargă la şcoală plătesc o groază de bani, plus ce le trebuie: rechizite, haine, manuale. În ziua de azi, fără un loc de muncă stabil nu te poţi descurca”, spune Rodica.

Absolvente deja angajate

Pregătite de persoane profesioniste în domeniu, femeile din mediul rural care au absolvit cursul organizat de Crucea Roşie au şansa să găsească un loc de muncă plătit peste media din România.

Potrivit organizatorilor, meseria de asistent personal, la fel ca şi cea de baby-sitter, este foarte căutată şi pe piaţa muncii din Europa.

„Noi avem deja solicitări pentru femeile care au terminat

cursul intensiv. Am transmis tuturor cabinetelor medicale, spitalelor şi cunoştinţelor că avem femei specializate pe aceste domenii. Ofertele nu au întârziat să apară“, a declarat Rodica Borlan, director Crucea Roşie Satu Mare. Ea a adăugat că salariul mediu pentru un astfel de loc de muncă este plătit până la 1.100 de euro pe lună.

În ţară, îngrijitor voluntar

Angela Revac şi Elisabeta Kerestes, surori, sunt două dintre absolventele care profesează deja în domeniu, ca voluntare la o casă de bătrâni din Satu Mare. Au muncit până anul trecut la o fabrică de încălţăminte. Ambele au familie acasă, copii, iar pentru că au rămas şomere, se simţeau nevoite să îşi găsească un loc de muncă. Au auzit de cursurile de îngrijitor bolnav şi nu au ezitat să încerce. „A fost o experienţă grozavă pentru mine, mi-a schimbat total viaţa. Aici, la Centrul de bătrâni, suntem îndrăgite şi rugate să venim zilnic. Bătrânii ne iubesc”, spune Angela Revac.

Cele 50 de suporturi de curs şi portofolii de evaluare au fost dificile pentru femeile care nu aveau înainte nicio tangenţă cu astfel de examene. „Nu a fost deloc uşor. Zilnic veneam la cursurile intensive. Pot să spun că mi-a schimbat viaţa. Mă uit la o persoană şi pot să spun ce o doare“, a adăugat Angela Revac.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite