În Uniunea Europeană sunt cel puţin 46.000 de cazuri de gripă porcină (AFP)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană, care numără cel puţin 46.000 de cazuri confirmate de gripă A H1N1, va înceta să mai publice acest bilanţ zilnic devenit puţin fiabil într-o fază a pandemiei în care numeroase ţări nu îşi mai testează pacienţii, transmite AFP.

"Vom înceta să mai publicăm cazurile confirmate", a precizat, marţi, în faţa deputaţilor europeni, Zsuzsanna Jakab, directoarea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

"Ţările cu cele mai multe cazuri au încetat pur şi simplu să le mai inventarieze la nivelul UE", sfătuindu-i adesea pe pacienţii care prezintă simptome gripale să rămână acasă, a arătat ea.

"Cele 104 cazuri mortale din Europa reflectă, de asemenea, numai o proporţie a cazurilor. Trebuie să studiem rata exactă a mortalităţii pentru a avea o viziune corectă asupra a ceea ce se întâmplă", apreciază Zsuzsanna Jakab.

Devenit operaţional din mai 2005, ECDC centralizează informaţiile la nivel european privind bolile infecţioase şi emite avize ştiinţifice cu privire la riscuri.

"Sunt de acord cu Margaret Chan (directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). Este o pandemie moderată, dar nu o pandemie fără pericole", a comentat ea, înainte de a răspunde numeroaselor întrebări adresate de membrii Parlamentului European.

"În prezent, boala afectează 1 la sută din populaţia UE. În această toamnă, proporţia ar putea creşte până la 30 la sută", dacă virusul nu devine mai virulent, a anunţat Jakab.

"Cu excepţia cazului în care oamenii vor ceda în faţa anxietăţii şi vor lipsi de la serviciu, nu ne aşteptăm la o rată ridicată a absenteismului", dar pandemia "va solicita serviciile de sănătate".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite