Comisia Europeană a autorizat importul pentru porumb modificat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi-a asumat răspunderea de autorizare a importului pentru trei soiuri de porumb modificat genetic, utilizat în principal în alimentaţia animală, după ce guvernele UE nu au ajuns la o înţelegere în acest sens, informează AFP.

Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună, în cadrul ultimei lor reuniuni de la 19 octombrie, astfel că decizia a fost pasată Comisiei.

Aşadar, porumbul Monsanto şi Pioneer, soiuri dezvoltate de americani, au primit o aprobare de import valabilă timp de 10 ani. Aceste trei tipuri pot fi folosite în alimentaţie şi pentru fabricarea de produse alimentare, însă nu sunt autorizate pentru cultură.

Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, pleda de mult timp în favoarea autorizării importurilor de porumb din cele trei soiuri, comentează AFP.

Fischer Boel şi-a argumentat poziţia afirmând că, la nivel european, există pericolul apariţiei unei penurii de soia pentru alimentaţia animală. Mai mult, comisarul a lăsat să se înţeleagă că UE este extrem de dependentă de soia americană, în special iarna, şi că actualul context mondial nu este favorabil: producţia argentiniană a înregistrat scăderi de 30 la sută anul acesta, din cauza secetei.

Cele trei soiuri de porumb au primit deja un aviz pozitiv din partea Autorităţii europene pentru securitatea alimentelor (EFSA).

Guvernele europene sunt în prezent extrem de reticente în a autoriza produse modificate genetic, din cauza unei opoziţii din ce în ce mai mari a opiniei publice. Aceasta îşi motivează poziţia prin eventualul impact negativ pe care produsele modificate genetic l-ar putea avea atât asupra sănătăţii, cât şi asupra mediului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite