Europa şi SUA salută decizia Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că referendumul din 29 iulie nu este valid
Ieri, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că referendumul din 29 iulie nu este valid

Lideri politici europeni şi de peste Ocean şi-au manifestat ieri mulţumirea faţă de invalidarea referendumului de la 29 iulie şi cer, la unison, respectarea deciziei Curţii Constituţionale.

Majoritatea liderilor europeni au declarat ieri că era de aşteptat ca referendumul să fie invalidat. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a reamintit, răspunzând la o întrebare în conferinţa de presă cotidiană, îndemnul transmis, la 10 august, de Jose Manuel Barroso premierului Ponta că „guvernul român şi toate partidele politice să respecte decizia Curţii Constituţionale, oricare ar fi aceasta." „La acest lucru ne aşteptam, precum şi la respectarea statului de drept în toate ţările Uniunii Europene", a subliniat Bailly.

Joseph Daul (PPE): USL să lase agendele politice personale!

Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE), Joseph Daul, a postat un comunicat pe site-ul formaţiunii, în care susţinea că, în urma invalidării de către Curte a referendumului privind destituirea lui Traian Băsescu, „a venit timpul ca Guvernul de coaliţie să continue să implementeze, fără întârziere sau abatere, angajamentele asumate faţă de partenerii internaţionali ai României, inclusiv FMI".

„Poporul român are nevoie de o conducere politică responsabilă, care să se concentreze asupra reformei şi dezvoltării ţării lor, şi nu asupra agendelor politice personale ale liderilor socialişti şi liberali", apreciază Daul în comunicatul PPE. „Am încredere că revenirea preşedintelui Traian Băsescu în funcţie va asigura balanţa puterilor şi respectul faţă de principiile democratice", subliniază liderul grupului eurodeputaţilor populari în finalul acestui comunicat.

Partidul Popularilor Europeni este cel mai mare grup din Parlamentul European.

Swoboda (S&D): Decizia trebuie respectată

Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a scris pe Twitter că decizia CC de a nu valida referendumul din 29 iulie trebuie acceptată. „A fost o decizie politică a cetăţenilor din România împotriva lui Băsescu, dar din punct de vedere legal nu a fost validată. Trebuie să acceptăm acest lucru", afirmă liderul grupului S&D din PE, într-o postare pe Twitter, la mai puţin de o jumătate de oră de la anunţul oficial al Curţii Constituţionale privind referendumul.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată ieri, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Pentru americani, decizia CCR „vorbesşte de la sine"

Poziţia Statelor Unite ale Americii faţă de decizia CCR a fost una seacă. Într-un răspuns la o solicitare a Mediafax, Ambasada SUA susţine că  decizia Curţii Constituţionale de ieri privind referendumul din 29 iulie „vorbeşte de la sine".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite