Europa ne sancţionează pentru deficitul bugetar excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decalajul dintre cheltuielile şi veniturile bugetare poate provoca întârzierea aderării României la euro.Odată cu lansarea unor prognoze pesimiste privind România, comisarul european Joaquin Almunia a anunţat, ieri, că va fi declanşată procedura de deficit excesiv.

Citiţi şi:
Băsescu: Îmi asum eroarea promulgării legii salarizării profesorilor

Comisia Europeană va lua măsuri disciplinare împotriva României
Legea salarizării unice: medic = profesor
Guvernul s-a angajat în faţa FMI să aprobe anul acesta Legea salarizării unice
Boc: Legea salarizării unice ar putea bloca majorarea salariilor bugetarilor cu venituri mari


Deficitul bugetar apare în momentul în care cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar acest decalaj devine periculos pentru economie când depăşeşte o anumită pondere în Produsul Intern Brut (PIB). Uniunea Europeană a stabilit ca limita maximă admisă pentru deficitul bugetar al statelor membre să fie de 3% din PIB.

Ţările care depăşesc această limită sunt luate în vizorul Comisiei Europene în cadrul aşa-numitei proceduri de deficit excesiv. În cazul României, cu un deficit de 5,4% din PIB în 2008, era de aşteptat declanşarea acestei proceduri, iar anunţul oficial în acest sens a fost făcut ieri chiar de comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Monitorizare mai strictă a cheltuielilor

Procedura de deficit excesiv presupune o serie de măsuri autoritare împotriva statelor vizate, a căror „duritate” evoluează de la nivelul unor recomandări referitoare la cheltuielile bugetare până la impunerea de sancţiuni financiare.

În ultimul stadiu, respectiv sancţionarea financiară, ajung ţările care ignoră în repetate rânduri recomandările UE. România intră în primul nivel al procedurilor, ceea ce înseamnă că va fi monitorizată mai des şi mai ferm în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare.

Pe ce s-au dus banii în 2008?

Fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian spune că România, dacă îndeplineşte măsurile de consolidare fiscală, nu riscă niciun fel de sancţiuni în urma deschiderii procedurii de deficit excesiv. „Această procedură ar putea fi gestionată bine dacă Guvernul ia măsurile potrivite de sporire a veniturilor bugetare”, este de părere Vosganian.

Fostul ministru a precizat că aproape jumătate din deficitul bugetar pe 2008 a fost reprezentat de acordarea titlurilor nominative la Fondul Proprietatea şi de banii rămaşi primăriilor din 2006 şi 2007 şi cheltuiţi la sfârşitul anului 2008. „Este vorba de peste două miliarde de euro, deci suma care a crescut deficitul la peste 3%.

Dacă scazi această sumă, te încadrezi în ţinta de deficit. Noi ne-am asumat politic acest deficit”, a precizat fostul şef al Finanţelor. Vosganian a subliniat că primăriile, prin impozitul pe tranzacţiile imobiliare, şi-au sporit semnificativ veniturile şi au ales să aloce aceşti bani, la sfârşitul lui 2008, investiţiilor.

Ilie Şerbănescu: „E o dovadă de demagogie“

„Comisia Europeană dă dovadă de demagogie în momentul când ne ameninţă că va declanşa procedura de deficit excesiv împotriva României, pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar al anului 2008”, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. Când s-a negociat acordarea împrumutului de cinci miliarde de euro se cunoşteau foarte bine valorile deficitelor, îşi argumentează poziţia Şerbănescu.

În viziunea lui, nu este posibil ca după câteva zile să ni se spună că România va fi sancţionată din acest motiv. „Este foarte posibil ca banii promişi, cei cinci miliarde de euro, să nu mai fie acordaţi. Puteau să spună asta încă din perioada de negociere. Nu văd ce rost are acum această intervenţie a CE”, completează Ilie Şerbănescu.

Cum am ajuns peste limita de deficit

Potrivit comisarului Joaquin Almunia, depăşirea limitei de deficit a fost cauzată de cheltuieli mult mai mari decât fuseseră planificate, în special în salarii pentru sectorul public şi transferuri sociale. Mai mult, proiecţiile mult prea optimiste ale autorităţilor române privind veniturile nu s-au materializat.

„Un derapaj inacceptabil“

Ministerul Finanţelor califică deficitul bugetar înregistrat de România în 2008 drept un „derapaj inacceptabil” în condiţii de creştere economică, se arată într-un comunicat al instituţiei. „Pentru 2008, România a înregistrat al treilea nivel al deficitului bugetar dintre toate statele membre UE – 5,4% - derapaj inacceptabil în condiţiile unei creşteri economice de 7,1%”, au transmis Finanţele.
Angajamentele Fondului de Coeziune pot fi suspendate.

image

Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a anunţat ieri sancţiunea impusă României Foto: Epa



Potrivit Finanţelor, numai în cazul statelor din zona euro Consiliul poate impune sancţiuni financiare şi amenzi. În cazul unui stat din afara zonei euro, Consiliul - la propunerea Comisiei - poate hotărî suspendarea parţială sau integrală a angajamentelor Fondului de Coeziune.

Suspendarea ar avea loc de la 1 ianuarie a anului următor luării acestei decizii, dacă statul în cauză nu a luat măsuri efective de reducere a deficitului excesiv. „Dacă statul membru ia măsurile corective necesare, Consiliul ridică suspendarea creditelor de angajamente şi, în acelaşi timp, decide reincluderea lor în buget”, se mai arată în comunicatul Finanţelor.

image

Când s-a negociat împrumutul de cinci miliarde de euro se cunoşteau foarte bine deficitele.

image


Ilie Şerbănescu
analist economic

image

Această procedură ar putea fi gestionată bine dacă Guvernul sporeşte veniturile bugetare.

image


Varujan Vosganian
fost ministru de Finanţe

image

Numai în cazul statelor din zona euro Consiliul poate impune sancţiuni financiare şi amenzi.

image


Gheorghe Pogea
actualul ministru de Finanţe

Ce sancţiuni riscă România

image

Executivul de la Bucureşti va fi atent monitorizat de către experţii în finanţe ai Uniunii Europene Foto: Lucian Muntean

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite