Biden a salutat Europa de Est, cerându-i răspândirea democraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden a salutat Europa de Est, cerându-i răspândirea democraţiei
Biden a salutat Europa de Est, cerându-i răspândirea democraţiei

Joe Biden a profitat de vizita efectuată joi, în România, pentru a saluta Europa de Est pentru tot ceea ce a realizat în cei 20 de ani de la căderea Cortinei de fier, dar şi pentru a provoca ţărilor din regiune să servească drept modele pentru alte democraţii emergente, notează cotidianul New York Times.

Într-un discurs rostit la Biblioteca Centrală Universitară, unde focurile trase în timpul Revoluţiei române din 1989 au distrus 500.000 de cărţi, Biden a adus un omagiu ''tinerilor apărători ai libertăţii'' care au fost ucişi şi a numit eliberarea fostului bloc din Est ''una dintre cele mai mari realizări din istoria modernă''.

Mai citeşte şi:


În urmă cu 20 de ani lumea a privit cu respect şi admiraţie cum bărbaţii şi femeile din regiune au rupt cătuşele reprimării şi au devenit oameni liberi
, a declarat Biden în faţa publicului. Acum, a spus el, România şi ţările vecine trebuie să ajute ţări ca Armenia şi Azerbaidjan să-şi dezvolte propriile democraţii.

Vizita lui Biden în România are loc în miojlocul unui turneu de 3 zile în regiune, care a vizat în principal reasigurarea aliaţilor din Europa de Est că administraţia Obama este alături de ei în ciuda eforturilor de ''a reseta'' relaţiile cu Rusia.

Biden a negat că decizia de a renunţa la sistemul de apărare antirachetă al fostului preşedinte Bush în Europa de Est a fost luată pentru a linişti Moscova.

Liderii români s-au declarat uşuraţi de garanţiile repetate de securitate oferite de Biden, însă nu a fost făcut niciun demers de a amplasa elemente ale sistemului antirachetă revizuit în România, aşa cum s-a făcut în Polonia.

Biden a apreciat ''democraţia prosperă a României", dar nu a menţionat faptul că guvernul român a căzut nu mai departe de săptămâna trecută după un vot de neîncredere în parlament. Aflat la Palatul Victoria alături de Emil Boc, vicepreşedintele american a vorbit cu un lider în exerciţiu prins în mijlocul unor dispute legat de cine va prelua mandatul.

Joe Biden a ales România pentru a-şi ţine discursul de apreciere şi pentru că Mark Gitenstein, consilierul său mult timp, este noul ambasador în această ţară, notează New York Times.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite