Căpuşa de la Educaţie / Melania Vergu şi-a folosit funcţia publică pentru proiectul său european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, şi-a folosit funcţia publică pentru proiectul său european. Melania Mandas Vergu a cerut rectorilor situaţii despre stagiile de practică, necesare îndeplinirii proiectului derulat prin firma sa.

Melania Vergu, consilierul ministrului Educaţiei, a trimis o cerere rectorilor în luna martie anul acesta prin care le cerea informaţii despre pregătirea practică la facultăţi. În scrisoare se cereau mai multe informaţii: lista facultăţilor care desfăşoară stagii de practică, cu adresele de telefon, faxul şi telefonul mobil al decanului, despre programele şi proiectele existente pentru practica studenţilor pentru anul în curs sau pentru cele de anul trecut.

Vergu mai cerea şi persoanele de contact de la nivelul facultăţilor, responsabile cu stagiile de practică ale studenţilor. Toate datele trebuiau expediate pe adresa de e-mail de pe yahoo a Melaniei Vergu şi a consilierului acestuia Elena Larion, până la 10 martie. Hârtia către rectori nu avea antet, număr de înregistrare şi nici alte semnături decât cea a Melaniei Vergu, în calitate de „consilier al ministrului".

Scrisoarea a ajutat-o

La acea oră, Melaniei Vergu i se aprobase de câteva luni un proiect cu finanţare europeană, denumit „Practică să înveţi, învaţă să practici", în valoare totală de peste 16 milioane de lei. Problemele cerute de Melania Vergu rectorilor erau de mare ajutor proiectului, pentru că ele se suprapun cu o parte din ceea ce-şi propune să rezolve acesta.

Citeşte scrisoarea trimisă de Melania Vergu rectorilor

La rezultatele finale, echipa de proiect şi‑a propus, printre altele, să identifice programele de practică ale elevilor şi studenţilor şi să selecteze pe cele mai bune 16 dintre ele, să facă o bază de date naţională, să organizeze conferinţe, seminarii, o revistă şi o pagină de internet pe tema stagiilor de practică.

„Îşi făcea o bază de date"

În momentul primirii scrisorii, rectorii s-au revoltat de solicitări. Iosif Urs, rectorul de la Universitatea „Titu Maiorescu": „Eu m-am revoltat pentru că mi-a cerut nişte informaţii care nu există. Avem o lege privind practica studenţilor pe care nu o respectă nimeni. Prin lege, orice program de licenţă are obligaţia să facă practică", a spus rectorul, întrebat de „Adevărul" la vremea când a primit scrisoarea.

Ecaterina Andronescu, fost ministru el Educaţiei şi rectorul Universităţii „Politehnice" din Bucureşti, spune că a primit şi ea o hârtie. „Cerea nişte lucruri pe care eu de la minister nu le-am cerut niciodată şi asta m-a enervat. Şi i-am şi spus atunci că nu sunt date care să vă privească pe voi. Acum după ce a izbucnit acest scandal îmi dau seama că ea îşi făcea o bază de date", a spus Ecaterina Andronescu.

Vergu: „este o greşeală administrativă"

Melania Vergu susţine că scrisoarea, pe care a trimis-o şi inspectorilor şcolari, n-a avut nicio legătură cu proiectul. „Scrisoarea a fost trimisă din dorinţa de a vedea dacă există în Ministerul Educaţiei o bază de date pentru legea practicii. Am trimis scrisoarea de pe adresa mea. Este o greşeală din punct de vedere administrativ, dar în perioada aceea mai lucram şi la alte lucruri", a declarat Melania Vergu. Consilierul a mai spus că a cerut autorităţii care se ocupă la Ministerul Muncii cu derularea proiectului să pună pe site toate documentele.

A mai lucrat în minister

Melania Vergu a mai lucrat în Ministerul Educaţiei şi anul trecut, în timpul mandatului Ecaterinei Andronescu. Timp de o lună, ea a fost director-adjunt al Institului Limbii Române, lucru pe care, atunci, l-a ţinut secret. În acest timp, ea era şi jurnalist la ziarul „Gândul".

„Am angajat-o câteva luni, printr-un concurs, pentru că o recomanda pregătirea ei filologică", a explicat Andronescu. „Şi ce era ilegal? Nu mi-am dat demisia de la «Gândul», eram şi acţionar la firmă, şi, în acelaşi timp, mai predam şi nişte cursuri", s-a justificat Melania Vergu.

Proiect de 16 milioane

Firma Edu Tim, la care Melania Vergu este acţionar cu 50%,  derulează proiectul „Practică să înveţi, învaţă să practici", în valoare de peste 16 milioane de lei, din care fondurile de la Uniunea Europeană sunt de 12.896.762 lei, statul român dă 1.782.002 lei, iar firma beneficiară cu 772.567 lei. Proiectul a fost depus în 2008 şi aprobat în noiembrie 2009.

Funeriu: nu ştiam despre scrisoare

Daniel Funeriu a spus că nici el şi nici ministerul nu are legătură cu proiectul şi nu ştia de nicio scrisoare pentru rectori şi inspectori.

„Singurul lucru cu care eu am legătură cu acest proiect este că l-am sunat pe ministrul Şeitan să facă toate diligenţele pentru a face lumină în acest proiect. Doamna Vergu trebuie să aleagă între funcţia de consilier şi cea de acţionar la firmă.  Dacă se va dovedi că a trimis scrisoarea în calitate de consilier, o dau afară", a spus Funeriu.

El a cerut la Juridic să vadă dacă există vreo incompatibilitate între proiect şi funcţia Melaniei Vergu.

Legăturile Funeriu - Vergu sunt de dinaintea mandatului de ministru

Ioan Teodor Vergu, fiul Melaniei Vergu şi acţionar la firma SC Edu Tim Consultanţă Europeană, a lucrat la cabinetul lui Daniel Funeriu, în 2008-2009, pe vremea când acesta era europarlamentar PDL la Bruxelles.

Ministrul Daniel Funeriu spune că l-a cunoscut pe Teodor în 2006, în cadrul unei întâlniri la care au participat Melania Vergu şi Ecaterina Andronescu, pe când Teodor era student la Electrotehnică.

„El a lucrat la mine la cabinet când am fost în Parlamentul European, pentru că o cunoşteam pe doamna Vergu din activitatea ei. Şi e un băiat care mi‑a servit foarte mult în activitatea mea de acolo. Atunci era problema cu infrigementul (n.r. procedura de sancţionare europeană) de la capitolul telecomunicaţii pentru România", a spus Funeriu. Ministrul a mai arătat că fiul doamnei Vergu a concurat pentru un post de asistent.

„În Parlamentul European ai dreptul să-ţi alegi asistenţii în domeniile de care te ocupi. Aveam nevoie şi de o persoană care din punct de vedere tehnic să ştie despre comunicaţii. Nu am nici cea mai mică problemă să-mi asum faptul că l-am luat pe Teo", a mai precizat Funeriu.

Deşi era un proaspăt absolvent de Politehnică, în opinia ministrului, Teodor Vergu avea toate competenţele necesare pentru a-l ajuta. După ce Funeriu a plecat din Parlamentul European, Teodor Vergu a lucrat pentru Cristian Preda vreo două luni. În prezent, Vergu jr este asistentul europarlamentarului PSD Ioan Enciu şi câştigă 2.000 - 3.000 de euro pe lună.

Privitor la relaţia fiului ei cu Funeriu, Melania Vergu a răspuns: „Eu refuz să vă răspund la o întrebare prin care voi ziariştii să vă băgaţi cu cizmele în viaţa oamenilor"

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite