Eugen Preda rămâne în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Sectorului 6 au respins astăzi cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Preda, liderul clanului care s-a bătut sâmbătă seara cu bodyguarzii din Plaza România. Preda este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe, precum şi pentru port ilegal de armă albă. Decizia magistraţilor poate fi atacată cu recurs.

Potrivit avocatului lui Eugen Preda, Adrian Şoldea, cu toate că au fost solicitate inregistrările video pe care mall-ul le deţine acestea nu au fost prezentate în instanţă. Avocatul a adăugat că modul în care pledează clientul său este  "nevinovat".

Membrii clanului şi angajaţii de la BGS se acuză reciproc. Familia lui Eugen Preda a anunţat că va da fima de pază în judecată.

Alţi trei bărbaţi implicaţi în scandal vor fi cercetaţi în libertate.  Ei au părăsit, duminică seară, sala de judecată, pentru că le-au expirat ordonanţele de reţinere şi sunt acuzaţi de ultraj şi tulburarea liniştii publice.

Eugen Preda şi-a dat demisia din MAI


Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica a anunţat astăzi că Eugen Preda, implicat în scandalul de la Plaza România, a fost demis din MAI şi că nu a funcţionat niciodată ca poliţist. Nica a adăugat că a dispus iniţierea unei anchete a Corpului de Control la nivelul Clubului Dinamo, atât în Capitală cât şi în Braşov, pentru a se stabili împrejurările în care Preda a beneficiat de anumite facilităţi, deşi era cunoscut faptul că nu are un comportament ireproşabil.

Pe de altă parte, directorul clubului Dinamo Braşov, Constantin Luca, a spus că Eugen Preda şi-a dat demisia din MAI: "Eugen Preda şi-a dat demisia în această perioadă în care s-au comis aceste fapte, pe motiv că şi-a dat seama că a încălcat nişte reguli de conduită, că a creat probleme imaginii clubului şi nu a vrut să amestece clubul în acţiunile lui personale şi, probabil, de grup".

Eugen Preda a mai fost cercetat de poliţişti tot pentru acte de violenţă. După un conflict asemănător care a avut loc tot la Mall Plaza România, Tribunalul Bucureşti a decis ca patru tineri, care au atacat cu săbii şi cuţite trei persoane, în luna iulie a anului trecut, să fie cercetaţi în stare de libertate pentru tentativă de omor. Aceştia erau apropiaţi ai lui Eugen Preda.

Cuţitarul de la mall  e agent de poliţie!

Bătăuşul care a terorizat sâmbătă seara mallul din Drumul Taberei este luptător la CS Dinamo Braşov, angajat de şase ani ca agent de poliţie. Angajat al Ministerului de Interne, în funcţia de agent de poliţie, şeful de clan primeşte, lunar un salariu de 1.400 de lei, fiind pe statul de plată al clubului Dinamo Braşov.

Sâmbătă seară, oamenii din  gruparea lui Eugen Preda s-au bătut cu agenţii unei firme de pază în mallul Plaza România. Poliţiştii spun că incidentul a pornit de la Mercedesul lui Preda, parcat neregulamentar.

A urmat apoi scandalul, care a fost aplanat destul de repede de poliţie. Clanul lui Preda nu este la prima ispravă de acest gen. 

În urmă cu câteva luni, în acelaşi mall, în interior izbucnea un scandal violent în care trei tineri au fost înjunghiaţi. Atacatorii celor trei erau interlopii din clanul condus de Preda.

După capturarea grupării, Preda a fost cercetat pentru ultraj, distrugere şi tentativă de omor. Instanţa însă nu a luat măsura arestării liderului de clan. La câteva săptămâni după altercaţia violentă, Eugen Preda îşi încasa salariul de poliţist.

Campion pentru Ministerul de Interne

Eugen Preda este angajat al Ministerului de Interne de aproape şase ani. Domiciliat în Bucureşti, interlopul a intrat în rândurile poliţiştilor prin faptul că „era un bun sportiv de lupte libere“. Aşa a ajuns să fie legitimat la Dinamo Braşov şi să fie inclus pe statul de plată al ministerului pe funcţia de agent de poliţie.

„Are un dosar de cadre, legitimaţie de poliţist şi primeşte un salariu lunar, de aproximativ 1.400 de lei de la minister“, spune Constantin Luca, preşedintele clubului Dinamo Braşov. Pe plan sportiv, interlopul-poliţist a dat rezultate bune - la categoriile 73 şi 84 de kilograme. Preda (de 33 de ani) s-a impus atât în plan naţional, cât şi internaţional.

„Numai că noi habar nu aveam ce face el în Bucureşti“, spune directorul de la Braşov, care susţine că dosarul interlopului „cu grad profesional“ în cadrul Ministerului de Interne este curat. Eugen Preda a devenit poliţist prin prisma legitimării la clubul braşovean.

Conform regulamentelor, sportivii de la Dinamo Braşov - unitate specială sportivă care se află în directa subordonare a Ministerului de Interne - primesc grade profesionale şi sunt plătiţi conform fişelor de post. Eugen Preda nu are sporuri, ci doar salariul de agent de poliţie - pe statul funcţiilor sportive - plus normele de hrană şi primele.

Ciudăţenie

Fără niciun act care să arate că interlopul este vinovat de ceva, nu s-a putut face nimic. Aşa că a rămas până în prezent pe funcţie de agent de poliţie şi îşi completează solda cu taxele de protecţie.

Şef de clan, poliţist, patron

În timp ce conducea un clan puternic şi teroriza sectorul 6 al Capitalei, poliţistul Preda s-a lansat şi în afaceri. El şi-a înregistrat o firmă în 2006, în timp ce era sportiv plătit de la bugetul de stat. Agentul apare ca acţionar şi administrator al societăţii Trei Coroane SRL cu obiect de activitate... pompe funebre. 

Activitatea societăţii s-a întrerupt în perioada în care interlopul a dat asaltul magazinelor din sector pentru a le impune protecţia clanului. Surse din cadrul Ministerului de Interne susţin că nu se cunoştea faptul că Preda face parte din rândurile po­li­ţiştilor, iar „în cât mai scurt timp se va lua o mă­sură fermă în privinţa acestui personaj“.

Nici măcar cei de la Dinamo Braşov nu aveau cunoştinţă că interlopul - pe lângă atacurile mafiote - se mai ocupă şi cu activităţi economice private, de tipul „pompelor funebre“.

Eugen Preda e susţinut de Marcel Popescu, şeful CS Dinamo

image

„Nu vă pot spune acum care va fi sancţiunea, pentru că totul depinde de anchetă. Oricum, am înţeles că şi Poliţia verifică acum dacă agenţii de pază de la BGS au acţionat conform standardelor. S-ar putea ca vina să nu fie exclusiv a lui Preda, şi atunci nu putem sparge toate oalele în capul lui“, a declarat şeful clubului Dinamo, Marcel Popescu.

Cuţitarul a reprezentat România la olimpiada din 2008

Interlopul Eugen Preda a reuşit chiar să se califice la Turneul Olimpic de la Beijing 2008 la proba wu shu. Potrivit site-ului Fight.ro, cu toate că a evoluat cu febră şi a fost accidentat la picior, Preda a câştigat două meciuri şi a pierdut la limită cu campionul Muslim Salikhov.

image


În 2004, Ministerul de Interne se lăuda în comunicate de presă cu Eugen Preda, campion la lupte libere

Interlop scăpat de procurori anul trecut

În vara anului trecut, Eugen Preda şi-a condus oamenii într-un scandal violent pe holurile Plaza România. Atunci au fost înjunghiaţi trei tineri. Tot atunci, agentul Preda activa la Dinamo Braşov. 

„Noi am auzit din presă. Dar nimeni nici măcar nu ne-a întrebat ceva. Normal, într-o astfel de problemă, anchetatorii vin şi la locul de muncă al individului. Ne-am mirat fiindcă presa vuia după bătaia de la acel mall şi nimeni nu ne întreba nimic. Aşa că am trimis noi o adresă“, spune directorul Dinamo Braşov, Constantin Lungu.

Ceea ce este şi mai ciudat - conform declaraţiilor directorului de la Braşov - adresele clubului Dinamo referitoare la faptele interlopului-poliţist nu au avut niciun rezultat. Adresele au fost trimise - în urmă cu câteva luni, imediat după atacul interlopilor la Plaza România - la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, însă „nici până în ziua de azi nu am primit niciun răspuns“.

Mai mult, conform directorului Dinamo Braşov, în momentul în care presa îl dădea pe interlopul Eugen Preda ca reţinut, el se afla în concediu, în Antalya. „Noi am tot cerut date privitor la fapta lui de atunci. Parchetul nu ne-a dat nicio hârtie. Nu a făcut nicio comunicare. Se vorbea că e în arest, el era în concediu“, declară Lungu.

Acesta susţine că un răspuns al Parchetului ar fi folosit pentru o anchetă internă care să-l privească pe Preda. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Interne şi conform regulamentului, Preda trebuia să fie judecat în Consiliul de Onoare şi apoi în Consiliul de Judecată.

Fără niciun act care să arate că interlopul este vinovat de ceva, nu s-a putut face nimic. Aşa că a rămas până în prezent pe funcţie de agent de poliţie şi îşi completează solda cu taxele de protecţie: „Nu ne-a venit nicio informaţie. Nici de aici, nici de la Bucureşti“, susţine directorul Luca.

Propuşi pentru arestare

Eugen Preda a fost prezentat aseară magistraţilor Judecătoriei Sector 6 cu propunerea de arestare.
El este acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi alte violenţe, precum şi pentru port ilegal de armă albă. Totodată, procurorii au cerut arestarea preventivă a altor trei tineri, presupuşi complici ai lui Preda în incidentul de la Plaza.

Clanul Preda, printre cele mai violente din Capitală

După momentul scandalului de anul trecut, Luca s-a prezentat la post, la clubul Dinamo Braşov. „Ne-a spus că nu a fost aşa grav, că este un fost prieten care are ceva cu el. Că ăla - tot sportiv - îi creează probleme şi de asta s-a ajuns la scandal“, povesteşte directorul Dinamo Braşov.

Surse din Ministerul de Interne susţin însă că Eugen Preda are ani buni de când se luptă pentru supremaţia Bucureştiului. Cu fief în sectorul 6 al Capitalei, clanul condus de Eugen Preda se deosebeşte prin violenţa cu care se impune pe „piaţă“.

Interlopii - conduşi de angajatul Ministerului de Interne - s-au axat pe perceperea de taxe de protecţie şi recuperări de datorii. Aceştia şi-au impus propriii oameni ca agenţi de pază în cazinourile şi sălile de joc din sectorul 6. Primul scandal a fost la o sală de jocuri. Poliţia a intervenit, iar scandalul s-a aplanat.

Apoi a urmat un război în mijlocul unei intersecţii din Drumul Taberei. Interlopii au scăpat. Bătaia din vara trecută de la Plazza Romania a făcut trei victime. Liderul interlop nu a avut nicio problemă, ba chiar a promovat.

A rămas în cadrul echipei de lupte libere Dinamo Braşov şi a fost cooptat la Bucureşti, la un club privat de wu-shu. Acum două seri, Eugen Preda a declanşat scandalul în Plazza Romania având două „funcţii“: şef de clan şi agent de poliţie.

image


Preda este considerat de şefii lui „un bun luptător“ 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite