Escrocherii prin metoda „Singer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocherii prin metoda „Singer“
Escrocherii prin metoda „Singer“

Primul termen în dosarul „Singer“ va fi judecat de Tribunalul Alba la 5 octombrie. Cazul are 32 de inculpaţi, 183 de părţi civile şi 18 martori.

Anchetatorii au descoperit că au existat de fapt 1.748 de victime din mai multe judeţe ale ţării. Acestea au făcut depuneri cuprinse între câteva sute şi 2.000 de lei, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 570.000 de euro.

Metoda de escrocare era simplă. Oamenilor li se promitea că vor fi ajutaţi să-şi vândă maşinile de cusut Singer cu mii de euro. Apoi, aceştia erau convinşi să depună o sumă de bani pentru cheltuieli de autentificare a maşinii.

Gruparea infracţională din Alba Iulia, care a acţionat din 2007 până în primele două luni din 2009, a fost anihilată de poliţişti şi procurori la sfârşitul lunii aprilie.

În urma a 60 de percheziţii domiciliare simultane în Alba Iulia, au fost reţinute şi, ulterior, arestate preventiv 16 persoane. Infractorii erau organizaţi pe trei paliere de decizie şi acţiune.

Liderii reţelei infracţionale au fost Nicolae Iarnă, zis „Sacâzu“, Cristea Marian, zis „Dădulă“, şi Cristea Florian Dan, zis „Ucu“. Aceştia se ocupau cu publicarea anunţurilor de mică publicitate prin care îşi atrăgeau victimele.

Pe palierul doi acţionau aproximativ 10 persoane, care realizau o parte din atribuţiile liderilor dar se ocupau şi de racolarea de noi membri. Ultimul palier era reprezentat de „săgeţi”, cei care scoateau banii din conturi şi îi predau liderilor. Majoritatea acestora sunt de etnie rromă. 

Cei 32 de inculpaţi sunt judecaţi pentru constituire şi aderare la grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi uz de fals.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite