VIDEO Erupţie vulcanică în Islanda: spaţiul aerian islandez a fost închis temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Grimsvotn din Islanda a început să erupă cu câteva momente în urmă. Coloana de fum s-a ridicat la peste 10.000 de metri altitudine şi nu este afectat traficul aerian internaţional.

UPDATE 12.45 Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminică dimineaţa. "Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României). Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în orele următoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că un nou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull din sud-estul Islandei, a intrat în erupţie sâmbătă, potrivit Institutului meteorologic islandez. Grimsvoetn este vulcanul cel mai activ din ţară, cu nouă erupţii în perioada 1922-2004. Erupţia a generat un imens nor de fum, care duminică, în jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora României) se ridica la o altitudine de "cel puţin 17 kilometri, poate puţin mai mult", potrivit lui Einar Kjartansson, geofizician la institutului de meteorologie.

UPDATE: Cenuşa a început să cadă în zonele populate ale Islandei

UPDATE: Erupţia este mai mare decât cea de ultima dată, din 2004. Drumul care duce spre vulcan, Skeiðarársand, a fost închis din cauza norului de cenuşă.

UPDATE: "Nu credem că erupţia vulcanului Grimsvotn va afecta în vreun fel traficul aerian din şi spre ţara noastră", a declarat Gudjon Arngrimsson, directorul de comunicare al companiei Icelandair, potrivit Reuters.

UPDATE: Autorităţile au interzis zborurile avioanelor pe o rază de 160 de kilometri în jurul vulcanului. "Am închis zona pînă vom şti cu exactitate cum se împrăştie cenuşa în aer. Aşa prevăd procedurile standard în caz de erupţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Aviaţiei Civile.

Erupţia vulcanică a fost urmată de o serie de peste 50 de seisme mici, cel mai puternic fiind de magnitudine 3,7. Vulcanul Grimsvotn nu provoaca victime, dar din cauza gheţarului din vârful lui, provoacă inundaţii.

În martie 2010, erupţia unui alt vulcan islandez a provocat haos pe aeroporturile europene, mai multe avioane rămânând la sol blocând sute de mii de persoane.

Grimsvotn a erupt ultima dată în 2004. Oamenii de ştiinţă se aşteptau la această nouă "revărsare". "Grimsvotn este un vulcan puternic, aşa că l-am monitorizat îndeaproape după explozia lui Eyjafjallajokull de anul trecut. După mai multe alarme false înregistrate în noiembrie 2010, aşteptam să erupă în orice moment", a spus profesorul de geofizică Pall Einarsson, de la Universitatea din Islanda. El a adăugat că, în ciuda dimensiunii vulcanului, acesta nu va arunca atât de multă cenuşă ca cel de anul trecut şi nu va afecta traficul aerian.

În aprilie 2010, norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda a acoperit întreg teritoriul României. Deocamdată, fiind o erupţie mai mică, nu există riscul ca norul să ajungă şi la noi în ţară. 

Potrivit specialiştilor, norul de cenuşă are în componenţă dioxid de siliciu, oxizi ale metalelor grele şi metale grele, dar nu în concentraţii care să fie periculoase. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că persoanele care intră în contact cu norul şia u cu probleme de respiraţie ar trebui să fie atenţi, fiind sfătuiţi ca, în cazul în care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, să stea cât mai mult în interior, iar în spaţiu deschis să poarte o mască.

În eventualitatea în care cenuşa va ajunge la nivelul solului, populaţia va trebui să se protejeze. Printre măsurile de protecţie se numără îmbrăcămintea corespunzătoare, care să acopere pielea într-o mare măsură, şi să se evite purtarea lentilelor de contact, din cauza riscului apariţiei unor leziuni la nivelul globului ocular.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite