Erou anticomunist căutat în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţele unui erou anticomunist vor fi deshumate marţi în comuna sălăjeană Gâlgău de o echipă a Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR).

Echipa va fi condusă de arheologul clujean dr. Gheorghe Petrov şi va încerca să recupereze osemintele lui Aurel Ionac, la solicitarea urmaşilor acestuia, fiica Szervaczius Elena şi nepotul Szervaczius Laszlo.Aurel Ionac a fost ridicat de acasă de către lucrători ai Securităţii din Dej în 21 august 1950 şi executat în cursul nopţii prin împuşcare, la marginea localităţii Gâlgău.

Ionac a devenit un personaj incomod pentru regimului comunist după ce şi-a manifestat, în faţa comunităţii locale, opoziţia faţă de noua orânduire.

Potrivit lui Marius Oprea, preşedintele CICCR, cel care a tras în Aurel Ionac ar putea să mai trăiască. „Urmează să facem investigaţii suplimentare în Arhivele Securităţii. Este posibil să trăiască, pentru că majoritatea persoanelor care făceau acest lucru erau foarte tineri de 20-25 de ani", a declarat Oprea.

Deshumarea din Sălaj este prima făcută de CICCR, organizaţie neguvernamentală care continuă activitatea vechiului Institut de Cercetare a Crimelor Comunismului din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite