Eroism pus în vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distincţii centenare, simboluri ale curajului dovedit în timpul luptelor pentru apărarea ţării, au devenit simple obiecte de colecţie care „zac“ prin anticariate.

Pentru soldaţii care au supravieţuit războaielor,  distincţiile şi insignele militare pe care le-au primit în semn de recunoaştere a sacrificiului şi vitejiei au o inestimabilă valoare sentimentală.

„Îmi lăcrimează ochii când privesc fiecare medalie pe care o am. Fiecare are o poveste a ei”, ne-a mărturisit generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni. A ajuns, veteran de război fiind, la 90 de ani şi se jură pe ce are mai sfânt că orice ar vinde, dar nu şi ţara, familia şi decoraţiile.

Bani din comerţul cu eroism

Pentru mulţi dintre urmaşii veteranilor însă, medaliile moştenite au doar o valoare materială, pe care încearcă să o valorifice. Patriotismul nu pare să se moşetenească genetic.

Sunt destui moştenitori  - copii şi nepoţi - care au găsit prin sertarele bunicilor diferite însemne militare  şi le-au vândut la anticariate sau la diferiţi colecţionari din oraş pentru a face rost de bani.

Florenţiu Tanascov, proprietarul unui anticariat din Galaţi, ne-a povestit cum e cu soarta medaliilor. „Am aici peste o mie de insigne şi decoraţii. Sunt, toate, originale. Unele provin de la alţi colecţionari cu care am schimbat diferite obiecte, altele au fost cumpărate de la familiile celor care au avut un bunic sau străbunic decorat în cele două războaie mondiale sau în luptele pentru independenţă”, povesteşte Tanascov.

Anticarul ne-a confirmat că aceste decoraţii au valoare sentimentală doar pentru cei care le-au primit şi că, după moartea lor, rudele renunţă la ele cu mare uşurinţă.

„Veteranii de război care încă mai trăiesc nu-şi cedează niciodată însemnele militare. Pentru ei ar fi o mare umilinţă să le vândă”, a mai spus colecţionarul. 

Cea mai veche decoraţie datează din 1913 

image

Florenţiu Tanascov, în anticariatul său în care peste o mie de insigne şi decoraţii îşi aşteaptă clienţii



Florenţiu Tanascov ne-a povestit că obiectul cel mai vechi din colecţia sa este o decoraţie care datează din anul 1913. „A fost dată unui ofiţer după ce a trecut Dunărea spre Bulgaria. Pe distincţia respectivă scrie: «Din Carpaţi peste Dunăre la Balgari»”, ne-a spus Tanascov. 

„Am mai primit şase decoraţii, cinci dintre ele aparţinând aceluiaşi ofiţer,  care datează din Al Doilea Război Mondial. Cei care au luptat atunci au fost decoraţi pentru «Bărbăţie şi Credinţă»”, adaugă anticarul.  În anticariatul de pe strada Bălcescu sunt expuse şi câteva insigne militare oferite ofiţerilor care au luptat în Vietnam şi în fosta Uniune Sovietică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite