Eroina de la Jiu, uitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun vizitator nu a călcat în ultimele zile pragul casei memoriale în care s-a născut, în urmă cu mai bine de un secol, Ecaterina Teodoroiu

Casa memorială a eroinei nu mai trezeşte interes nimănui. În ultimii ani, tot mai puţini turişti au trecut pragul imobilului în care s-a născut şi a trăit Ecaterina Teodoroiu, supranumită şi eroina poporului român. Strănepoata acesteia, Sabina Lupu, este supraveghetor la casa memorială.

Ea aşteaptă de dimineaţa până seara, în speranţa că vreun turist îşi va face apariţia. Potrivit spuselor femeii, în ultimii ani, vin mai mulţi străini să viziteze obiectivul, pe când cei din zonă îl ignoră. „Iarna, casa memorială este pustie. Rar mai vine câte un turist, doi. Am observat că străinii şi tineri din alte judeţe sunt mai interesaţi să viziteze locuinţa Ecaterinei decât gorjenii”, a declarat Sabina Lupu. Construită în 1884 de părinţii Ecaterinei, casa ţărănească este compusă din două camere. Fotografiile, documentele şi obiectele personale ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu reconstituie atmosfera în care a trăit cea care a fost numită „Eroina de la Jiu“.

„Avea un păr lung pe care îl ţinea împletit. Când a intrat în luptă, l-a tăiat. Coada se află şi azi în casa memorială. Patul în care a dormit, scaunele şi măsuţele din lemn pot fi şi ele văzute“, a precizat Sabina Lupu. Ecaterina Teodoroiu, sublocotenent român, a căzut în bătălia de la Mărăşeşti, din timpul Primului Război Mondial. Călăuzită de cele mai nobile sentimente faţă de patrie, tânăra a îmbrăcat iniţial halatul alb de infirmieră, apoi costumul de soldat, hotărâtă să apere cu arma pământul strămoşesc.

Preţul unui bilet de acces în la casa memorială este de un leu pentru copii, iar pentru adulţi, doi lei. Programul de vizită este de la 9.00 la 17.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite