Episcopul Casian primea bani de la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopul Casian al Dunării de Jos (foto), pe numele laic Costică Crăciun, a fost recrutat ca informator al Securităţii sub numele conspirativ de Crin (1981-1985), Casius (1985-1991) şi Casio

Episcopul Casian al Dunării de Jos (foto), pe numele laic Costică Crăciun, a fost recrutat ca informator al Securităţii sub numele conspirativ de Crin (1981-1985), Casius (1985-1991) şi Casio (1988).

CNSAS a trimis dosarul episcopului Casian judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care trebuie să constate dacă Preafericitul a avut calitatea de "colaborator al Securităţii".

Potrivit Direcţiei Investigaţii din CNSAS, Costică Crăciun a fost recrutat "ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti".

Potrivit datelor obţinute de CNSAS de la la SIE, episcopul ar fi fost recompensat cu diferite sume de bani, aşa cum reiese din rapoartele ofiţerilor de Securitate.

Regele Mihai, în atenţia lui "Casio"

Casian ar fi furnizat "unele date cu privire la vizitatorii străini în cadrul episcopiei, cadrele bisericeşti propuse să se deplaseze în exterior, relaţiile acestora în străinătate".

Cu ocazia deplasărilor în străinătate, episcopul era instruit de securişti să obţină informaţii "privind Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici; poziţia şi reacţia în cercurile emigraţiei referitoare la Rex (Regele Mihai), aşa-zisa Uniune a Românilor, condusă de Raţiu Iancu, colaboratorii externi ai postului de radio autointitulat Europa Liberă; noi fugari stabiliţi în Franţa".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite