Enzimele pot înlocui medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul unei boli, vindecarea este pusă de cei mai mulţi dintre noi pe seama medicamentelor, vitaminelor şi mineralelor. De fapt, eroii reali, dar mai puţin cunoscuţi, care sunt responsabili de starea noastră de sănătate, sunt enzimele.

Specialiştii spun că fără enzime nu ar exista viaţă. În ceea ce priveşte metabolismul, enzimele sunt denumite „forţa de muncă” a organismului. Asta pen­tru că orice proces important din corp este efectuat cu ajutorul enzimelor:

-digestia
-anihilarea substanţelor toxice
-curăţarea organismului
-întărirea sistemului imunitar
-consolidarea musculaturii prin asimilarea proteinelor
-contracţia muşchilor
-eliminarea dioxidului de carbon de la nivelul plămânilor în procesul de respiraţie
-reducerea stresului de la nivelul pancreasului şi altor organe vitale.


De unde le iei

image

Organismul produce el însuşi o parte din enzimele necesare stării de sănătate din aminoacizi şi din coenzime (precursorii enzimelor), care sunt de fapt vitamine şi minerale.

Însă, pentru a asigura nivelul optim de enzime, se recomandă consumul de alimente neprocesate termic şi administrarea de suplimente enzimatice. Acestea din urmă sunt realizate din organe de vită sau de porc, din fructe, cum sunt ananasul şi papaya, şi din bacterii sau din fungi.

Folosirea enzimelor pentru tratarea bolilor se numeşte enzimoterapie.

De ce se consumă enzimele?

Fiecare dintre noi se naşte cu un nivel limitat de enzime, care se diminuează treptat de-a lungul vieţii, în timpul proceselor naturale ale organismului. O parte din enzime se regenerează.

Anumite obiceiuri nesănătoase, cum sunt dieta bogată în alimente procesate, fumatul şi consumul excesiv de alcool, opresc procesul de regenerare şi favorizează epuizarea mai rapidă a enzimelor.

Benefice în tratamentul anticancer

image

Celulele canceroase sunt protejate de un scut alcătuit din proteine, care face foarte dificilă combaterea cancerului de către sistemul imunitar. Mai precis, din cauza acestui înveliş proteic, care poate fi chiar de 15 ori mai gros decât membrana celulelor normale, celulele care formează sistemul imunitar nu sunt capabile să identifice şi să distrugă tumorile.

Aici intervine rolul enzimelor sistemice din organism. Majoritatea acestora sunt proteaze, adică enzime care „sfărâmă” proteinele în particule foarte mici într-un timp scurt. În cantităţi mari, enzimele sistemice sparg învelişul protector al celulelor canceroase, făcându-le vulnerabile în faţa sistemului imunitar.

La ce sunt bune?

image

Bromelaina, una dintre cele mai importante enzime terapeutice, se găseşte în ananas, dar este utilizată şi la crearea suplimentelor enzimatice pentru a trata anumite boli. Dacă este luată în timpul mesei, bromelaina ajută la digerarea proteinelor. În schimb, administrată înainte de masă, are rol de medicament antiinflamator.

Tripsina, o enzimă care este produsă şi de pancreas, poate fi utilizată împreună cu bromelaina, pentru tratarea artritei. Folosită independent, tripsina are rolul de a îndepărta reziduurile rezultate în urma unei infecţii sau unei intervenţii chirurgicale. Chimotripsina este benefică pentru reducerea inflamaţiilor, dar poate fi folosită şi ca expectorant în astm sau în afecţiuni pulmonare. De asemenea, această enzimă protejează ficatul şi distruge agenţii infecţioşi.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Dacă ne închipuim că o celulă funcţionează ca un motor viu, atunci putem spune, în mod simbolic, că enzimele sunt factorii ce declanşează „aprinderea” motorului. Enzimele au rolul de a cataliza toate reacţiile biochimice din organism. E important de ştiut că ele sunt specifice fiecărei reacţii şi nu pot fi înlocuite unele cu altele.

De aceea, nu trebuie să avem carenţe de aminoacizi în organism, deoarece aminoacizii constituie „cărămizile” sau elementele componente ale enzimelor. Deci mâncaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi evitaţi pe cât posibil prepararea lor termică. Nu trebuie să lipsească din alimentaţie proteinele de bună calitate şi cerealele integrale. Să nu uităm că vitaminele şi mineralele activează enzimele şi le potenţează acţiunea în organism!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite