Enoriaşii greco-catolici, lăsaţi fără case de popa din comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşii greco-catolici, lăsaţi fără case de popa din comună
Enoriaşii greco-catolici, lăsaţi fără case de popa din comună

Enoriaşii greco-catolici care nu i-au putut restitui părintelui Ioan Boja împrumuturile au fost evacuaţi fără milă. Doi enoriaşi îl acuză pe preotul greco-catolic Ioan Boja, din comuna Culciu, judeţul Satu Mare, de cămătărie şi înşelăciune, după ce i-a lăsat fără acoperiş deasupra capului.

Citiţi şi:


Preotul Ioan Boja (37 de ani) slujeşte la parohia din Culciu Mare, unde are aproximativ 150 de enoriaşi. Când nu se află în altar, preotul se ocupă de chestiuni cât se poate de lumeşti: ajută oamenii să obţină credite ipotecare.

Metoda de lucru este foarte simplă: pentru a intra în posesia creditului la bancă, preotul sfătuieşte enoriaşii care nu au venituri suficient de mari să trecă pe numele lui proprietatea.

Apoi, ia creditul pe numele său şi, concomitent, îi împrumută pe aceştia cu diverse alte sume de bani. Când enoriaşii ajung în imposibilitatea de a plăti ratele la bancă sau datoriile către el, preotul îi execută silit.

Acuzat de propriul văr

Aşa a păţit Daniel Ardelean, văr primar cu preotul, evacuat din casă în iunie anul acesta. „În iunie 2005 am hotărât să luăm un credit de 40.000 de euro, garantând cu casa mea. Vărul meu, preotul Boja, m-a asigurat că poate scoate creditul numai dacă îmi trec casa pe numele lui, noi neavând venituri pentru a obţine creditul“, afirmă Daniel Ardelean.

Acesta mai susţine că s-au înţeles ca, după câteva luni, să treacă din nou casa pe numele său, însă nu s-a mai întâmplat. În plus, Daniel a ajuns dator vândut preotului, care i-a dat bani împrumut, cu dobândă.

„Am luat mai mulţi bani de la acesta, pentru care plăteam dobânzi uriaşe, până la 10.000 de lei pe lună. În iunie 2009 mi-a luat casa, maşini, bunuri“, povesteşte victima. Daniel Ardelean, alături de soţie şi cei doi copii, a fost scos din casă, cu executorul judecătoresc, pe motiv că locuinţa îi aparţine preotului.

A rămas fără o casă cu şapte camere

Aproape identic este cazul lui Şimon Istvan. În noiembrie 2005, sătmăreanul şi-a cumpărat o casă, pe strada Lazarului 56. Pentru că la vremea respectivă era nelocuibilă, a cerut ajutorul preotului Ioan Boja, persoană pe care o cunoscuse în acelaşi an, solicitând suma de 30.000 de euro, contractată pe numele unei terţe persoane.

„Nefiind suficienţi banii, preotul m-a ajutat să mai scot încă un credit, de 75.000 de euro, de data aceasta pe numele lui. Singura condiţie a fost să-şi treacă această casă pe numele lui“, a spus Şimon Istvan.

Acesta spune că plătea lunar dobânzi de 10% preotului pentru banii daţi cu împrumut. „Din cei 75.000 de euro scoşi de preot, eu am rămas cu 22.000 de euro. Restul au fost atenţiile şi comisioanele preotului“, spune Şimon Istvan.

Pentru că nu mai putea să plătească dobânzile mari, Istvan a fost nevoit să-şi vândă casa, care oricum era pe numele preotului. „Nu aveam altă soluţie, am vândut-o cu 127.000 de euro, casă cu 270 de metri pătraţi, şapte camere, renovată de la A la Z. Atunci a fost momentul în care am rămas pe stradă. Ştiu că totul s-a semnat cu mâna mea, însă m-a înşelat, cu toate că aveam încredere în el, pentru simplul fapt că este preot”, spune acum Şimon Istvan.

Fără mustrări de conştiinţă

image

Daniel Ardelean şi-a trecut casa pe numele vărului său, părintele Ioan Boja, pentru ca acesta să îl ajute cu bani p Fotografii: Ioana Gavrău



Preotul Boja, care conduce în mod curent un BMW X3, susţine că nu este nimic adevărat din acuzele care i se aduc, el încercând doar să-şi recupereze banii daţi împrumut, în fiecare caz.

„Pe Ardelean l-am ajutat cu bani, trebuia să-mi recuperez suma. În ceea ce priveşte acuzaţiile lui Şimon, trebuie să spun că vorbeşte prostii. Nu este nimic adevărat“, spune preotul Ioan Boja. Nici episcopia nu a vrut să facă prea multe comentarii.

„Până când legea civilă nu îl va găsi vinovat, nici noi, biserica, nu ne putem pronunţa“, a spus vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, Simion Ilieş. Preotul a fost cercetat de poliţie, dar considerat nevinovat.

„La Poliţia Municipiului Satu Mare au fost cercetate două dosare pe numele lui Ioan Boja. Ambele, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, cu propunere de neînceperea urmăririi penale“, a declarat Camelia Borz, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratul de Poliţie Satu Mare.

„Au semnat cu bună ştiinţă acele hârtii“

Oamenii legii sunt legaţi de mâini şi de picioare deoarece cămătăria nu este reglementată de nicio lege. „Oamenii au semnat cu bună ştiinţă toate acele hârtii. Dacă ne luăm după acte, Ioan Boja nu este vinovat cu nimic“, a declarat Vasile Costinaş, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

image

Până când legea civilă nu îl va găsi vinovat, nici noi, biserica, nu ne putem pronunţa.

image


Simion Ilieş
vicar Episcopia Greco-Catolică de Maramureş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite