'Enigma Otiliei', o enigmă pentru avocaţii lui Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de editură Adevărul Holding a tipărit romanul lui George Călinescu după ce a fost sigură că le va oferi cititorilor, în deplină legalitate, o colecţie de cărţi. Avocaţii nu exclud posibilitatea ca editura „Jurnalului Naţional” să fi plătit către Copyro nişte drepturi pe care nu le deţine şi pe care nici măcar nu trebuia să le plătească.

Citiţi şi:

Colecţia „BPT“  nu este a lui Tucă!

Atac murdar al Antenei 1 la colecţia de cărţi „Adevărul“

În ediţia de astăzi a cotidianului „Jurnalul Naţional“ a fost publicat un articol care acuza pe nedrept casa de editură Adevărul Holding, prinvind drepturile de a edita romanul „Enigma Otiliei“. Acest lucru se întâmplă la doar o zi după ce, pe postul de televiziune Antena 1, aparţinând aceluiaşi trust media, Lucian Mândruţă a încercat să compromită colecţia „O sută de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“, pe care Adevărul Holding le editează cu foarte mare succes.

Acuzaţia lansată de trustul Intact la adresa casei de editură Adevărul Holding ar putea avea un efect de bumerang.

Publicarea romanului „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, de către casa de editură Adevărul Holding este făcută în  deplină legalitate.

Conform dispoziţiilor legale în vigoare, drepturile pentru opere ale căror autori nu mai sunt în viaţă şi care nu mai au nici moştenitori revin după o anumită perioadă patrimoniului universal, astfel încât acestea pot fi editate fără a cumpăra aceste drepturi de la cineva.

Casa de editură Adevărul Holding a dorit, înainte de publicare, să se asigure de legalitatea demersului de a tipări această lucrare şi de a o distribui cititorilor cotidianului „Adevărul”.

În ediţia de astăzi a cotidianului „Jurnalul Naţional”, trustul Adevărul Holding a fost acuzat de furt intelectual, invocând faptul că editura care tipăreşte cărţile distribuite împreună cu ziarul trustului Intact a cumpărat dreptul de a publica romanul lui George Călinescu de la un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, denumit Copyro. Avocaţii Bogdan Enescu şi George Papu, specializaţi în dreptul proprietăţii intelectuale, au explicat, pentru „Adevărul de Seară”, că acest organism, Copyro, nu putea cesiona drepturile de autor ale romanului „Enigma Otiliei” deoarece ele aparţin de drept, şi potrivit legii, patrimoniului universal şi nu trebuie plătite nimănui.

Copyro a mai vrut să vândă titluri care nu-i aparţin

Copyro este o instituţie care, în baza legislaţiei în domeniu, gestionează drepturile de autor şi drepturile conexe. În multe cazuri, însă, termenul de protecţie a drepturilor patrimoniale de autor se sting, operele putând fi exploatate fără plata vreunei remuneraţii.

Organismul de gestiune colectivă Copyro nu poate face dovada deţinerii vreunui drept legitim asupra operei lui George Călinescu. Acest organism a pretins însă că deţine drepturile patrimoniale şi pentru opera lui Vintilă Corbu, încă de la data la care acest autor era în viaţă.

Există posibilitatea ca acest organism să pretindă că are drepturi patrimoniale asupra oricărei alte opere aparţinând patrimoniului cultural (liberă de drepturi) unei edituri dezinformate, care nu a făcut nicio investigaţie juridică riguroasă, aşa cum este Editura Litera Internaţional, editură a „Jurnalului Naţional”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite