Energie „verde“ gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţiile eoliene şi solare înseamnă investiţii, dar ele sunt rentabile pe termen lung

Un singur devean are  instalată o turbină eoliană personală care produce curent electric.

Cei care beneficiază de instalaţii solare sau eoliene au toate motivele să fie optimişti, într-un context global de criză a resurselor. Deveanul Dan Ivan şi-a instalat, anul trecut, o baterie de panouri solare destinată producerii apei calde menajere.
„M-a costat 2000 de euro. Îmi asigură apa caldă suficientă pentru trei oameni. Din luna mai până în noiembrie, nu am plătit niciun leu pentru gaz sau curent ca să am apă caldă. Intenţionez să îmi suplimentez instalaţia solară cu încă patru panouri pentru a obţine şi în timpul iernii o reducere a consumului de gaz cu 30 la sută”, a povestit deveanul. Mircea Popan este pionier în materie de energie eoliană în judeţ. “Am un sistem hibrid format  dintr-o baterie de panouri fotovoltaice şi o turbină eoliană. De la o viteză a vântului de 2,7 m/s, atât cât e necesar să mişte iarba,  turbina eoliană produce energie. Pe acest sistem îmi asigur 85 la sută din necesarul de energie electrică pentru iluminatul din sediu, alimentarea a trei calculatoarele şi a aparaturii electrocasnice pe care o am la birou“.

Pe aripile vântului
Restul de 15 procente îl obţine prin metode clasice, cu un generator electric pe combustibil. „Implementarea sistemului eolian m-a costat cu ceva peste zece mii de lei. Factura mea la energie electrică a devenit însă apropiată de zero. Paradoxal, dar ca să-mi asigur independenţa energetică sută la sută, costul ar fi cel puţin egal cu cel pe care l-am plătit până acum. Un sistem la cheie cu panouri solare fotovoltaice, turbină eoliană, baterii acumulatori cu ciclu profund, care pot furniza energie electrică câteva zile fără aport de la panourile solare sau turbina eoliană, poate ajunge la un preţ de 13.000 de euro. Pe aceste sisteme se pot obţine lejer 500 de kwh într-o lună”, a explicat Mircea Popan.

La Deva, ca la Roma
Randamentul unei instalaţii solare depinde de intensitatea radiaţiei solare în zona unde este instalată. Potrivit lui Ioan Bedea, la Deva radiaţia solară este de 3, 7 kWh pe metru pătrat pe zi, comparabilă cu cea de la Roma. Prin urmare, instalat la Deva,  un panou solar minimal (100 W), poate produce lunar 121 kWh.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite