Energie verde fabricată în Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă vrea să investească 30 de milioane de euro într-o centrală unică în România. Centrala ar consuma anual 40.000 de tone de deşeuri precum rumeguş, resturi vegetale, dar şi partea biologică din gunoiul menajer al clujenilor.

 Societatea ROMITA Energie Verde aşteaptă săptămâna viitoare autorizaţia de construcţie pentru noua centrală de „cogenerare pe biomase” de la Jucu. Aceasta ar urma să obţină energie electrică şi termică din 40.000 de tone de deşeuri, anual. Pe lângă rumeguş, aici vor fi folosite deşeuri vegetale din agricultură dar şi partea biologică din deşeurile menajere, care se ridică la circa 40% din ce se aruncă la gunoi. Acest lucru va fi posibil la Cluj doar după ce gunoiul va fi procesat selectiv la noua groapă de gunoi.
Potrivit administratorului societăţii, Ionel Oros, centrala se bazează pe două brevete ale italienilor de la Etas Energie, care eficientizează cu până la 10% randamentul de conversie faţă de centralele care se bazează pe aceeaşi tehnologie şi va fi prima de acest fel din România. „Nu inventăm noi la Jucu convertirea energiei termice în energie electrică, dar prin cele două brevete care stau la bază, s-a crescut cu procente bune randamentul”, spune Ionel Oros.

Căldură cât pentru toată comuna Jucu

Centrala ce ar urma să ocupe un teren de 1,5 ha din apropierea Parcului Industrial Tetarom III va produce 10 MW de energie electrică şi, ca produs secundar, 19 MW de energie termică, sub formă de vapori la 250 de grade Celsius.
„Ipotetic, dacă comuna Jucu ar avea un sistem centralizat de încălzire, ar putea avea agent termic la preţuri necomparabile la piaţa de astăzi. Energia termică ar ajunge pentru 80-90 de ha de seră în condiţii de orice temperaturi. O parte din agentul termic l-am precontractat deja cu fabrica de polistiren din apropiere, pentru care le-am oferit preţuri cu 50% mai scăzute decât obţin ei prin propria centrală de vapori”, spune Ionel Oros.
ROMITA a obţinut deja avizul SC Electrica de legare în reţeaua naţională, prin intermediul căreia urmează să fie transportat curentul către clienţi.
„Există mulţi mari consumatori în zonă care aduceau curent din zona Tarniţa printr-o reţea care ocoleşte Clujul şi de multe ori se întrerupe”, spune Ionel Oros. Despre preţurile către consumatorii finali, acestea urmează să fie negociate individual, dar ar putea fi mai mici cu circa 15%.

Grijă pentru mediu

Potrivit lui Ionel Oros, centrala va fi dotată cu filtre speciale pentru protecţia mediului, care cresc investiţia cu cinci - şase milioane de euro. „Avem un studiu făcut din punctul de vedere al protecţiei mediului, iar totalul noxelor emise de centrală nu va depăşi de două ori emisiile unui autobuz Iveco Euro 2, iar la unele tipuri de noxe, emisiile sunt mai mici”, spune Oros.
Investiţia de circa 30 de milioane de euro va fi susţinută din fonduri proprii, cofinanţare bancară din partea unor bănci din străinătate, dar şi din fonduri europene. „Vrem să accesăm fonduri structurale pe Axa 4.2 (Valorificarea resurselor regenerabile de energie - n.r.) pentru 30-40% din investiţie. Aşteptăm deschiderea depunerilor de cereri la 1 iulie”, spune Ionel Oros.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite