NASA: Naveta Endeavour va fi lansată miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a decis luni să încerce miercuri dimineaţă o lansare a navetei spaţiale Endeavour. Aceasta va avea şapte astronauţi la bord şi se va îndrepta către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), operaţiunea însemnând amânarea cu 24 de ore a lansării rachetei Atlas, care transportă două sonde lunare, relatează AFP.

Endeavour, cu şase americani la bord şi o canadiană, ar urma să fie lansată către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral (Florida, sud-est) la ora locală 05.40 (09.40 GMT).

NASA a fost nevoită să anuleze lansarea Endeavour sâmbătă din cauza unei scurgeri de hidrogen când rezervorul extern era aproape plin. Echipele tehnice au înlocuit piesele suspecte şi lucrările lor ar urma să se încheie marţi cel mai târziu la ora 19.00 GMT, au precizat responsabilii misiunii.

Originea scurgerii de hidrogen, similară celei care s-a produs la prima tentativă de lansare a navetei Discovery în martie, nu a fost stabilită însă.

Misiunea Endeavour, cu şase americani la bord şi o canadiană, care va dura 16 zile, dintre care 11 şi jumătate pe ISS, are drept obiectiv livrarea şi instalarea celui de-al treilea şi ultim element al laboratorului japonez Kibo, un segment de 1,9 tone destinat efectuării de experimente în vidul spaţiului.

În afară de aceasta, astronauţii vor efectua diferite lucrări, printre care înlocuirea a şase baterii la cea mai veche dintre cele patru antene solare (P6) ale ISS.

Endeavour are, de asemenea, drept obiectiv transportarea unui nou membru al echipajului pe ISS: americanul Tim Kopra îl va înlocui pe japonezul Koichi Wakata.

Lansarea a două sonde lunare, LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) şi LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), cu ajutorul unei rachete Atlas V de la baza aeriană din apropiere de Cape Canaveral, programată tot miercuri, va avea loc joi de la baza aeriană de la Cape Canaveral

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite