A fost sau n-a fost ucis „Emirul“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost sau n-a fost ucis „Emirul“?
A fost sau n-a fost ucis „Emirul“?

Moartea lui Baïtullah Mehsud, şeful talibanilor din Pakistan, nu a fost confirmată oficial. Dacă va fi confirmat, decesul lui Mehsud, zis „Emirul”, ar fi o mare victorie pentru Washington, care a pus pe capul lui o recompensă de cinci milioane de dolari.

Citiţi şi


Mehsud ar fi fost ucis încă de miercuri de o dronă americană. Informaţia a fost confirmată pentru Associated Press, vineri, de locotenentul „Emirului”, Kafayat Ullah.

Acesta ar fi afirmat, fără alte detalii, că şeful său a fost ucis de o rachetă. La Washington, un responsabil american a declarat, sub anonimat, că Statele Unite au motive să creadă că Mehsud a fost eliminat, chiar dacă nu există „dovezi materiale” în acest sens.

Inamicul public numărul 1

Despre Baïtullah Mehsud nu se ştiu multe, doar că a semănat teroare în Pakistan, unde a devenit inamicul public numărul 1 din cauza atentatelor sângeroase atribuite reţelei sale, „Armata Talibanilor din Pakistan” (Tehrik-e-Taliban  Pakistan -TTP).  Între acestea - asasinarea ex-premierului Benazir Bhutto, în decembrie 2007, explozia de la Hotel Marriott, din Islamabad, în septembrie 2008, sau asaltul asupra sediului serviciilor secrete (ISI) din Lahore, în mai 2009.

TTP a revendicat o mare parte dintre cele 230 de atentate care au lovit ţara începând din iulie 2007 şi care s-au soldat cu aproape 2.000 de morţi. Armata pakistaneză, angajată în ofensiva antitalibană din nord-vestul Văii Swat, a ezitat mereu să lanseze un atac asupra fiefului său din Waziristanul de Sud, o zonă tribală semi-autonomă, greu accesibilă şi de controlat, undeva la frontiera cu Afganistanul.

Două atentate pe săptămână

Mehsud ar fi jurat să organizeze două atacuri pe săptămână, iar până de curând s-a achitat de legământ. Atât de eficient, încât revista americană „Time” l-a clasat printre cele mai influente 100 de persoane din lume.

„Mehsud a reuşit să destabilizeze Pakistanul” recunoştea recent Christine Fair, de la think tank-ul american RAND Corporation. Mereu bine informat - fapt ce presupune înalte complicităţi în armată şi servicii - Mehsud nu ar fi zăbovit mai mult de un ceas în acelaşi loc. „Dificultatea nu constă în localizarea lui, ci în capacitatea de a acţiona în timp util”, mărturisea şi Hamid Gul, fostul şef al serviciilor secrete pakistaneze.  

„Prinţul terorii“, un necunoscut

Despre Mehsud au existat mereu foarte puţine informaţii. Se presupune că ar avea 36 de ani, că nu trece de 1,60 m şi că este bolnav de diabet. Născut într-o familie modestă, Baïtullah nu a beneficiat de educaţie, părăsind şcoala coranică de devreme.

A avut mai multe slujbe, inclusiv pe aceea de profesor de sport la o şcoală primară. Imediat după atentatele din 11 septembrie, el a părăsit Pakistanul pentru a i se alătura lui bin Laden, în Afganistan. Remarcat în lupta împotriva „duşmanului american”, Mehsud a fost sprijinit financiar de fraţii talibani din Afganistan, pentru a organiza reţeaua terorii din Pakistan.

Ritual macabru de pedepsire

„Armata“ lui Mehsud numără între 10.000 şi 20.000 de fideli. Alături de ei, luptă şi islamişti de alte naţionalităţi. Potrivit informaţiilor SIS, ar fi vorba de 1.200 de extremişti uzbeci, turkmeni şi ceceni. Potrivit lui Mohammad Amir Rana, director al Institutului pakistanez de studii pentru pace, aceştia sunt asasini implacabili, mai ales că ştiu că nu mai au cale de întoarcere în propria ţară.

Oamenii lui Mehsud pedepsesc cu cruzime orice formă de rezistenţă. În patru ani, peste 300 de lideri tribali nesupuşi au fost asasinaţi după un ritual macabru. Victima desemnată primeşte  1.000 de rupii (10 euro), aţă, ac, şi invitaţia de a-şi coase singură giulgiul.  24 de ore mai târziu oamenii lui Baïtullah vin şi execută victima. Aceeaşi pedeapsă e aplicată şi spionilor. Informatorii autorităţilor au fost adesea decapitaţi şi aruncaţi în şanţ, purtând un carton cu mesajul: “spion în solda păgânilor”. 

Cine sunt talibanii

image

Satele din Valea Swat au fost distruse în urma luptelor dintre talibani şi armata pakistaneză Foto: EPA



Talibanii au fost creaţi şi susţinuţi de generalul Naseerullah Babar - fost guvernator al Provinciei Frontierei de Nord-Vest (1975-1977), apoi ministru de Interne (1993-1996) în al doilea guvern al lui Benazir Bhutto - pentru apărarea intereselor pakistaneze din Afganistan împotriva celor indiene şi pentru înlocuirea mujahedinilor.

Armata şi agenţiile de informaţii din Pakistan au stimulat apariţia atitudinilor talibane sau jihadiste locale, cu scopul de a crea un instrument prin care să descurajeze orice potenţial avans indian. (...) Militarilor li s-a explicat că India este inamicul numărul unu al Pakistanului, în timp ce asupra maselor s-a proiectat un discurs religios extremist, şi de mobilizare emoţională, pentru a li se inocula ideea că India necredincioasă este cel mai mare duşman al ţării. (...)

Talibanii provin din etnicii paştuni, reprezentând o expresie a răzbunării şi furiei paştune împotriva nedreptăţilor rezultate pe fondul unei guvernări deficitare. Originea fenomenului constă în faptul că banii alocaţi pentru a diminua sărăcia paştunilor nu ajung la aceştia, sifonaţi de o birocraţie incompetentă şi coruptă.

Acest lucru generează intoleranţă şi sentimente de revoltă împotriva guvernărilor deficitare. În absenţa unui leadership carismatic, chiar şi tineretul este atras de conducătorii talibani, care reuşesc să le satisfacă setea de eroism (...).

Duplicitatea armatei

Armata şi serviciile de informaţii din Pakistan îi sprijină în mod tacit pe talibani pentru a-i folosi şi portretiza ca o ameninţare potenţială, atunci când trebuie, împotriva Indiei şi a Vestului. Pe fond, nici nu-i lasă să se dezvolte complet, dar nici nu-i elimină.

Comandamentul integrat al forţelor armate pakistaneze afirmă la fiecare conferinţă de presă că talibanii sunt sprijiniţi din afara ţării, deşi armata este cea care asigură securitatea graniţelor.

O altă dovadă a sprijinului tacit acordat de armată este eşecul de a-i captura pe liderii talibanilor din valea Swat şi din celelate zone. În pofida acţiunilor militare, comandanţii militanţi continuă sa dicteze regulile în regiunile tribale.(Khan G. Islamabad*)

* Khan G. este pseudonimul unui jurnalist independent din Islamabad, Pakistan. Articolul integral este publicat în „Foreign Policy România”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite